IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в САЩ са се понижили през октомври най-рязко от 2020 г.

Данните потвърдиха забавянето на инфлационния натиск в страната като цяло

17:26 | 15.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Производствените цени в САЩ неочаквано са се понижили през октомври, отбелязвайки най-големия си спад от април 2020 г. насам, което е още едно доказателство за отслабването на инфлационния натиск в цялата икономика, пише Bloomberg.

Индексът на цените на производител (PPI) за крайното търсене е спаднал с 0,5% през октомври спрямо месец по-рано – рязък спад, който в голяма степен отразява поевтиняването на бензина. Като се изключат волатилните компоненти като храната и енергията, т.нар. базисен PPI остава без промяна през октомври, сочат правителствени данни.

На годишна база общият индекс се е повишил с 1,3%, докато основният измерител отбеляза най-слабия си годишен ръст от началото на 2021 г. насам

Базисната инфлация на производствените цени се забавя до най-ниското си ниво от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg Базисната инфлация на производствените цени се забавя до най-ниското си ниво от 2021 г. насам. Графика: Bloomberg

Резултатите бяха представени само ден, след като отделен доклад показа малка промяна в нивото на потребителските цени миналия месец. Освен това, внимателно наблюдаваната базисна инфлация неочаквано се забави и накара търговците да се откажат от залозите си за допълнителни повишения на лихвите от Федералния резерв.

Над 80% от понижението на цените на стоките се дължи на поевтиняването на бензина с 15,3%, съобщават от правителството. Междувременно цените на услугите са останали стабилни след 6 поредни месеца на ръст.

Една от причините икономистите на Федералния резерв и Wall Street да анализират доклада за цените на производител е, че няколко категории - включително тези, свързани с портфолио мениджмънта и такива в рамките на здравеопазването - се използват за изчислението на предпочитания от Фед измерител на инфлацията – индекс на разходите за лично потребление (PCE).

Цените на авиоуслугите и при редица категории в здравеопазването се повишиха, а разходите за търговия на дребно с облекла намаляха.

Поевтиняването на природния газ конкретно допринесе за облекчаването на натиска върху производствените цени. Въпреки че разходите за труд и много други ресурси остават високи, годишният ръст на цените на производител се е забавил от началото на 2022 г. на фона на нормализиране на веригите за доставки и по-голямото прехвърляне на потребителските разходи към сектора на услугите.

Гуверньорът на Фед Джером Пауъл подчерта по-рано този месец, че централната банка на САЩ остава предпазлива, като същевременно показа, че той и колегите му няма да се поколебаят да затегнат допълнително паричната политика, ако решат, че е необходимо.

Разходите за преработени стоки за междинно търсене, които отразяват цените на по-ранен етап в производствения процес, са се понижили с най-много от май насам. С изключение на храните и енергията, при този показател почти не се наблюдава промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 15.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още