IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преките чуждестранни инвестиции бележат 15-годишен ръст към края на септември

Икономическият министър заяви, че с 50% са нараснали инвестициите у нас за първите 9 месеца на 2023 г.

16:53 | 21.11.23 г.
Снимка: unsplash.com
Снимка: unsplash.com

С 50% са нараснали преките чуждестранни инвестиции в България за първите 9 месеца на 2023 г. спрямо същия период на предходната година, съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката и индустрията. Те са достигнали над 3,1 млрд. евро, което е с над 1 млрд. евро повече спрямо същия период на 2022 г., сочат предварителни данни на БНБ.

Това е най-високият ръст на преките чуждестранни инвестиции за последните 15 години, сравнено дори с годишните данни от този период, обяви министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов. Той участва в среща с представители на водещи български и международни компании в България.

Икономическият министър подчерта, че България е в топ 5 в Европейския съюз по ръст на икономиката през третото тримесечие. „Въпреки рецесията, която се наблюдава в Западна Европа, българската икономика продължава да расте с близо 2%“, каза още Богданов. Той цитира експресни данни на НСИ, според които през третото тримесечие у нас има ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) от 1,7%.

Според Богданов Източна Европа предлага много възможности за растеж, а България ще е в основата на бъдещото развитие на региона.

„Стартирахме като аутсорсинг дестинация, а вече се превръщаме в хъб за иновации и производства и технологии с висока добавена стойност“, допълни министърът. „Вярвам, че България и регионалните ѝ съседи ще имат все по-голяма роля за развитието на Европа“, заяви Богданов.

По негови думи у нас вече имаме технологични компании, които са световно признати в сфери като логистиката, информационните технологии и космическата индустрия. „Страната ни е добро място за инвестиции и може да се превърне център за развойна дейност и транспортен и логистичен хъб в региона“, посочи Богданов.

Разработва се инвестиционен портал, който ще дигитализира процеса по административно обслужване на инвеститори и ще обедини в едно всички държавни структури, обяви министърът. „В него потенциалните инвеститори ще могат да намерят на едно място информация за подготвени индустриални терени, както и за пазара на труда и процеса по насърчаване на проектите. Ще имплементираме цялата система, като вземем най-добрите практики от ЕК“, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 21.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още