IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мадис Мюлер от ЕЦБ: Може да не се наложи допълнително повишаване на лихвите

Следващите решения ще зависят от това как се справя икономиката на еврозоната и колко се охлажда инфлацията, изтъква управителят на централната банка на Естония

22:10 | 24.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно няма да има нужда от ново повишаване на лихвите, въздържайки се от ново увеличение на разходите по заемите, изтъква членът на Управителния съвет на ведомството Мадис Мюлер, цитиран от Bloomberg.

„Вероятно вече няма нужда да увеличаваме лихвите“, изтъква Мюлер, който е и управител на централната банка на Естония, по време на събитие за предприемачество в петък. „Следващите решения ще зависят от това как се справя икономиката на еврозоната и колко упорито виждаме, че инфлацията се забавя“, добавя той.

Миналия месец централните банкери преустановиха затягането на паричната политика за първи път от средата на 2022 г., като мнозина икономисти, смятат, че ЕЦБ е достигнала пика при лихвите. Все пак служителите на регулатора подчертаха, че е възможно допълнително увеличение на лихвените проценти, дори това да не е основният им сценарий.

Забавящият се растеж на потребителските цени и слабата икономика на еврозоната накараха пазарите да заложат на съкращения на лихвите през първата половина на 2024 г., въпреки че Мюлер не подкрепи това мнение.

Макар инфлацията ясно да показва тенденция на забавяне, тя все още не е съвсем около целта на ЕЦБ от 2%, заяви той, добавяйки, че високите лихви са „по-малък проблем“ от ускорената инфлация.

„Със сигурност лихвените проценти ще забавят потреблението“, посочи Мюлер, допълвайки: „Определено сме достигнали ниво, при което лихвените проценти са ограничителни за икономическата активност и дълговата дейност“.

По-рано в петък Кристин Лагард, управител на ЕЦБ, заяви, че регулаторът е стигнал до етап, в който може да прецени въздействието на затягането на паричната политика до момента.

„Вече направихме доста“, заяви Лагард. „Предвид мерките, които взехме до момента, можем да наблюдаваме много внимателно компонентите на нашия живот като заплати, печалби, фискални и геополитически промени и със сигурност начина, по който нашите тези мерки оказват влияние върху нашия икономически живот, за да решим колко дълго трябва политиката ни да остане рестриктивна и какво решение трябва да вземем – да повишим или да намалим лихвите“.

Протоколът от последната среща за определяне на паричната политика, публикуван в четвъртък, разкри, че централните банкери са били единодушни, че трябва да са готови да повишат лихвите отново, ако е необходимо, дори и това да не е част от основния им план им.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел потвърди тази гледна точка в четвъртък, като каза, че би било „грешка“ разхлабването на паричната политика да започне твърде рано. Сходна позиция сподели и членът на Управителния съвет Габриел Махлуф, който каза, че не изключва „още едно повишение“ и че е „прибързано“ да се говори за намаляване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:19 | 24.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още