IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство расте с 2,6% през октомври, но се свива на годишна база

Най-голям спад спрямо предходния месец има при производството на тютюневи изделия

12:27 | 08.12.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Индексът на промишленото производство в България нараства с 2,6% през октомври в сравнение с предходния месец, но бележи спад с 5,4% на годишна база. Това сочат предварителните и сезонно изгладени данни на НСИ.

Спрямо предходния месец се отчита увеличение в добивната промишленост с 9,7% и в преработващата промишленост – с 1,6%. Намаление има при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 3,2%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

По отношение на преработващата промишленост по-значителен ръст се наблюдава при производството на химически продукти – с 22,6%, при производството на метални изделия, без машини и оборудване – с 15,6%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 9,5%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 8,2%, производството, некласифицирано другаде, и при ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с по 7,7%.

Спад има при производството на тютюневи изделия – с 23,1%, и производството на превозни средства, без автомобили – с 14,3%.

На годишна база е отчетено най-голямо намаление при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10,1%, в преработващата промишленост – с 5,5%, и в добивната промишленост – с 1,5%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

В преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на тютюневи изделия – с 51,9%, производството на превозни средства, без автомобили – с 35,0%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – с 31,0%, производството на мебели – с 29,7%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – с 29.6%.

Източник: НСИ Източник: НСИ

Същевременно спрямо същия период през миналата година е регистриран ръст при производството на химични продукти – с 29,5%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17,1%, производството на метални изделия, без машини и oборудване – с 14,9%, ремонта и инсталирането на машини и оборудване – с 14,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 08.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още