IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Норвежката икономика се противопостави на прогнозите с ръст през октомври

Очакванията обаче са за продължаващо забавяне през идните месеци

13:24 | 12.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Норвежката икономика успя да запише ръст втори пореден месец през октомври, противно на прогнозите за рецесия, съобщава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на континенталната част, коригиран спрямо офшорната индустрия на страната, е нараснал с 0,4% спрямо септември, когато бе 0,3%, показват данни на норвежката статистика. Секторите на здравеопазването и земеделието са допринесли най-много за увеличението.

Медианната прогноза от проучване на Bloomberg сред деветима анализатори беше, че няма да има промяна, докато от Норвежката централна банка очакваха ръст от 0,1% според последния доклад за паричната политика от септември.

Месечните данни, които са по-скоро волатилни, са в противоречие с други доказателства, че норвежката икономика бележи все по-широко забавяне. Ключови проучвания на централната банка показаха миналата седмица, че се очаква производството да се свие в началото на 2024 г.

БВП на Норвегия (континентална част) на месечна основа спрямо прогнозите на централната банка. Графика: Bloomberg LP БВП на Норвегия (континентална част) на месечна основа спрямо прогнозите на централната банка. Графика: Bloomberg LP

„Гледайки напред, поставяме по-голям акцент върху последните сигнали от регионалната мрежа на централната банка, която сигнализира за икономическа стагнация през четвъртото тримесечие, последвана от свиване от 0,3% през първото“, коментира главният икономист на Svenska Handelsbanken Мариус Хов в бележка до клиенти. „Буквално индикаторите за капацитет от регионалната мрежа сигнализират, че норвежката икономика сега е в рецесия“, допълва той.

Кроната, най-лошо представящата се валута от тези на страните в Г-10, поскъпна след публикуването на данните, достигайки цена от 11,7678 крони за едно евро минути след 13 ч. българско време.

Повечето анализатори очакват централната банка да не обърне голямо внимание на подновеното отслабване на валутата и да запази основната си лихва без промяна този четвъртък.

Според икономиста на Danske Bank Франк Юлум подробностите от данните за брутния вътрешен продукт са „очевидно по-слаби“ от очакваното, като увеличението на частното потребление основно може да се обясни от повишеното потребление на ток заради застудяването.

„Така че няма реално повишение на активността“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:25 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още