IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителското доверие в САЩ отчете най-големия си ръст от началото на 2021 г.

Мярката за очакванията за инфлацията за година напред пада до най-ниското си ниво от края на 2020 г.

18:00 | 20.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителското доверие в САЩ записа най-голямото си увеличение през декември от началото на 2021 г., тъй като американците стават по-оптимистични относно пазара на труда и инфлацията, съобщава Bloomberg.

Индексът на Conference Board нараства до 110,7 пункта през декември спрямо ревизираните 101 пункта през ноември, показват данни, публикувани в сряда. Медианната оценка на анкетирани от Bloomberg икономисти беше за 104,5 пункта.

Мярката за очакванията, която обхваща перспективите за около шест месеца напред, се повишава, тъй като потребителите виждат по-добри бизнес условия, доходи и перспективи на пазара на труда. Очакванията за инфлацията за година напред падат до най-ниското си ниво от края на 2020 г.

Междувременно измерителят на настоящите условия се възстановява.

Оптимизмът сред американците расте по отношение на икономическите перспективи към 2024 г., тъй като пазарът на труда е стабилен. Макар цените като цяло да остават по-високи, спестяванията и преразгледаните в посока нагоре заплати позволяват на потребителите да поддържат нивото на разходите.

„Повишаването на доверието на потребителите през декември отразява по-оптимистичните оценки за текущите бизнес условия и наличността на работа, както и по-малко песимистични възгледи за бизнеса, пазара на труда и перспективите за личните доходи през следващите шест месеца“, коментира Дана Питърсън, главен икономист в Conference Board.

Настроенията на пазара на труда се подобряват спрямо ноември. Делът на потребителите, които казват, че работните места са в изобилие, расте до петмесечен връх. Разликата между тези, които казват, че работните места са достатъчно много и респондентите, които смятат, че трудно могат да си намерят работа - показател, наблюдаван от икономистите, за да преценят силата на пазара на труда – се разширява най-много от началото на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още