IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-високият тримесечен икономически растеж от 2 години насам може да спаси САЩ от рецесия

Пазарът на труда също остава силен, показват данните за молбите за помощи при безработица

16:53 | 21.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на САЩ се е разраснала с 4,9% през третото тримесечие на 2024 г., оставайки под отчетените при втората оценка 5,2%, показват последните данни на Бюрото за икономически анализи на САЩ. За сравнение, БВП през второто тримесечие отбеляза по-слаб ръст от 2,1%.

Резултатът показва най-силния икономически растеж от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам, като ревизията в низходяща посока от отчетените по-рано данни се дължи основно на спад в потребителските разходи. Те обаче остават достатъчно стабилни, за да ускорят разширяването на тримесечна база. Вносът, който се изважда при изчисляването на БВП, също беше ревизиран в низходяща посока.

Темпът на растеж продължава да надвишава този от 1,8%, който централните банкери на Фед считат за неинфлационен, пише Ройтерс. Той вероятно е достатъчен, за да се предотврати рецесия, тъй като продажбите на дребно са се увеличили през ноември, а броят на започнатите строежи на еднофамилни жилища и разрешителните за строеж е най-високият от година и половина насам.

Прогнозите за растежа през четвъртото тримесечие варират от 1,1% до 2,7%.

Отделен доклад, публикуван в четвъртък, показа, че броят на американците, подаващи за първи път молби за помощи при безработица, е нараснал незначително миналата седмица, което сигнализира сериозна икономическа стабилност в края на годината.

Исковете за държавни обезщетения при безработица са се увеличили с 2 хил. до сезонно коригираните 205 хил. броя през седмицата, приключила на 16 декември, съобщават от Американското министерството на труда в четвъртък.

Икономисти, анкетирани от Ройтерс, очакваха исковете да достигнат 215 хил. броя през последната седмица.

Въпреки че данните за молбите по това време на годината са волатилни заради празниците, те все още са индикатор за силен пазар на труда, който да предпази икономиката от рецесия през следващата година. Проучване на Conference Board в сряда показа, че делът на потребителите, които смятат, че на пазара има достатъчно свободни места, е най-големият от пет месеца насам през декември.

Данните се отнасят за седмицата, през която правителството анкетира бизнеса за работните места извън селскостопанския сектор през декември. Броят на заявленията е нараснал леко между периодите на проучване през ноември и декември.

Икономиката е прибавила 199 хил. работни места през ноември, под средните 240 хил. нови позиции през изминалата година, но повече от отчетените 150 хил. през октомври.

Федералният резерв запази основната си лихва непроменена миналата седмица, а централните банкери загатнаха, че наближава краят на затягането и през 2024 г. разходите по заемите вероятно ще бъдат понижени.

Данните от следващата седмица за броя на хората, които продължават да получават обезщетения и след първата седмица, може да дадат повече информация за състоянието на пазара на труда през декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:53 | 21.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още