IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската икономика вероятно ще се размине с „твърдото приземяване“ през 2024 г.

Прогнозите на икономистите сочат, че британците ще подкрепят растежа, а инфлацията ще се забави

14:32 | 28.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Великобритания вероятно ще се размине с рецесията през 2024 г. и ще набере инерция през втората половина на годината, тъй като потребителите най-после ще могат да усетят забавящата се инфлация и облекчаването на продължителната криза с разходите за живот, пише Bloomberg.

Икономисти, анкетирани от Bloomberg, смятат, че финансовото министерство и Английската централна банка ще осигурят меко кацане на икономиката през следващата година с ръст на брутния вътрешен продукт от 0,3% и без риск от рецесия.

Ако икономиката трябва да определели изхода от изборите, които трябва да се състоят  в периода до януари 2025 г., най-добре за премиера Риши Сунак ще бъде да се изчака до лятото, ако се вземат предвид прогнозите за следващата година. Въпреки че те показват, че Великобритания най-вероятно ще остане в дъното на класацията за растеж в Групата на седемте, заедно с Германия, прогнозите показват още, че през 2024 г. британците ще се радват и на ръст на реалните потребителски доходи след най-лошия инфлационен шок от три десетилетия насам.

„Перспективите за 2024 г. са много по-положителни, отколкото се очакваше преди 12 месеца“, твърди Барет Купелиан, главен икономист в консултантската компания PwC. 

Икономиката остава най-важен критерий за избирателите, като проучванията на YouGov и Ipsos отчитат загриженост у тях, свързана с понижаването на стандарта на живот, надминаваща тази за здравето и имиграцията. Прогнозите показват, че правителството може да спечели от това да изчака до лятото, за да определи датата за изборите.

Сунак и министърът на финансите Джеръми Хънт полагат основите на стимулиращия растежа потребителски бум, като планираха да представят бюджета на 6 март, за да подчертаят основния фокус в стратегията си.

Ревизиите на брутния вътрешен продукт през второто и третото тримесечие на 2023 г. показват, че Обединеното кралство може да е изпаднало в рецесия в края на тази година. Официалните оценки, публикувани на 22 декември, показват, че икономиката се е свила с 0,1% през третото тримесечие, тъй като потребителите са затегнали коланите си.

Британската икономика може и да е изпаднала в рецесия след свиването през третото тримесечие. Графика: Bloomberg Британската икономика може и да е изпаднала в рецесия след свиването през третото тримесечие. Графика: Bloomberg

Почти една трета от всички икономисти, направили тримесечни прогнози в проучването на Bloomberg, очакват свиване през последните три месеца на 2023 г. Това би означавало, че Великобритания е в рецесия според общоприетото определение за две последователни тримесечия на отрицателен растеж.

Началото на 2024 г. също ще бъде нестабилно, според Дан Хансън, старши икономист за Обединеното кралство в Bloomberg Economics. През първата половина на годината Обединеното кралство „ще се движи по тънката линия между стагнацията и спада", твърди той.

Нещата ще започнат да се подобряват през лятото. През второто полугодие растежът вероятно ще се ускори до 0,2% на тримесечие, сочат данните от проучването на Bloomberg. Перспективите са, че потребителите ще допринесат за този растеж благодарение на решенията на правителството, но ще е нужна и доза късмет, смята Саймън Френч, ръководител на изследванията в Panmure Gordon.

По време на есенното си изслушване миналия месец Хънт обеща увеличение от 9,8% на минималната работна заплата за заетите лица над 21 години, ръст от 8,5% на държавната пенсия и увеличение от 6,7% на социалните помощи. Повишенията влизат в сила от април.

В бюджета, който ще бъде представен на 6 март, очакванията към Хънт са да бъдат осигурени повече средства за потребителите чрез намаляване на 1-процентния данък върху доходите, което ще увеличи финансите на домакинствата със 7 млрд. паунда (8,9 млрд. долара) годишно от април.

Сунак и Хънт може и да имат късмет. Средната сметка за енергия на домакинствата е напът да спадне с 14% от 1928 паунда годишно през януари до 1660 паунда през април, твърдят от Cornwall Insight.

Индексът на потребителските цени също се понижава по-бързо от очакваното, помагайки на най-бедните домакинства. Тази тенденция измести дискусията за увеличение на лихвените проценти в посока понижение на ставките, което се очаква да започне в средата на следващата година. Инвеститорите залагат на пет намаления от по 25 базисни пункта, които да смъкнат основната лихва от 5,25%.

Стандартът на живот все още трябва да навакса загубеното по време на пандемията и кризата с разходите за живот, но за първи път от 2018 г. има шанс домакинствата да се почувстват значително по-добре.

„Очаквам значителен ръст на реалния разполагаем доход на домакинствата в края на следващата година“, заяви Френч.

Стабилният пазар на труда на Обединеното кралство също ще помогне за възстановяването. Ръст на безработицата, която в момента е на ниво от 4,2%, би дестабилизирал икономиката, но проучването на Bloomberg показва, че 24 от 26-те икономисти, които са дали отговори, смятат, че безработицата ще остане под 5% през следващата година.

Домакинствата все още имат спестявания, заделени по времето на пандемията, и „балансите на частния сектор са в добро състояние“, твърди Санай Раджа, главен икономист за Великобритания в Deutsche Bank, визирайки както домакинствата, така и бизнеса.

Въпреки това перспективата остава необичайно несигурна. Прогнозите за растеж за 2024 г. на анкетираните икономисти варират от минус 0,7% до 1,9%, отразявайки оставащите рискове.

Войната в Украйна или разширяването на конфликта в Близкия изток може да повишат  отново цените на енергоизточниците.

Според Хансън „основният риск е, икономиката да стагнира, а инфлацията да се окаже по-упорита, отколкото очакваме“, така че Английската централна банка да не може да премине към намаляване на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още