IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия се е ускорила по-слабо от очакваното през декември

Цените са се повишили с 3,8% през последния месец на 2023 г., а за цялата година – с 6%

17:11 | 04.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се ускорила по-слабо от очакваното през декември - отразявайки по-лекото поскъпване на енергията, което може да отложи преговорите за заплати и да позволи на Европейската централна банка (ЕЦБ) да постигне целта си за инфлация от 2%, пише Bloomberg.

Цените са се повишили с 3,8% на годишна база в последния месец на 2023 г., съобщиха от статистическата служба в четвъртък, като ръстът им остана под прогнозираните от икономистите 3,9%, но в сравнение с 2,3% през ноември инфлацията се е ускорила. Данните показаха, че средният темп на инфлация през цялата 2023 г. е 6%.

Базисните ефекти ускоряват инфлацията в Германия. Графика: Bloomberg Базисните ефекти ускоряват инфлацията в Германия. Графика: Bloomberg

Ускорението до голяма степен се дължи на базисни ефекти като еднократната държавна помощ за сметките за газ и централно отопление намали разходите за енергия в края на 2022 г., а липсата на такава през декември 2023 г. доведе до това забързване. През последните месеци обаче цените на електроенергията, газа и горивата са се понижили, като регионалните германски данни показват, че тенденцията се е запазила и през декември.

Публикуваните по-рано данни от Франция показаха сходна картина, тъй като спирането на държавната помощ е помогнало за ускорението на инфлацията до 4,1% от 3,9%. Ръстът на цените в Ирландия също се е засилил, а в Испания ръстът на цените е останал без промяна на ниво от 3,3%.

Въпреки че данните за еврозоната, които трябва да бъдат публикувани в петък, се очаква да покажат, че инфлацията отново се е върнала към 3-процентен темп, забавянето, започнало през ноември 2022 г., се очаква да продължи по-късно през годината.

ЕЦБ остава предпазлива по отношение на инфлацията. Гуверньорът Кристин Лагард и останалите централни банкери внимателно следят вътрешните фактори, особено заплатите. Около половината от работещите хора, част от извадката в наблюдението на заплатите на ЕЦБ, ще преговарят за промени през първата половина на 2024 г., като резултатите са от изключителна важност при определянето на курса на лихвите.

Паричните пазари прогнозират понижения от общо 156 базисни пункта до края на годината, което се равнява на повече от шест намаления по 25 базисни пункта всяко. И въпреки че и най-ястребово настроените членове на Управителния съвет признаха, че не се очакват нови повишения на лихвите ако няма нови шокове, те отрекоха, че ще понижат лихвите скоро.

В скорошно интервю гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел посъветва търговците, които спекулират с намалението на разходите по заеми, да бъдат „внимателни“, тъй като „и други са правили грешни прогнози преди“.

Слабата икономика на еврозоната може да подпомогне забавянето на инфлацията, тъй като блокът най-вероятно е претърпял лека рецесия през втората половина на 2023 г., а Германия не показва признаци за силно икономическо възстановяване.

Последните прогнози на ЕЦБ сочат, че инфлацията ще се върне към целта от 2% през втората половина на 2025 г., макар че Бундесбанк не вижда Германия да успее да постигне подобен резултат преди 2027 г.

„На последното заседание на ЕЦБ Лагард ясно заяви, че вътрешният инфлационен натиск остава повод за притеснение“, заяви Сара Хюин, ръководител на отдела за изследване на Европа и Америка в Standard Chartered, преди публикуването на германските данни.

„В крайна сметка смятаме, че до второто тримесечие и в следващия набор от прогнози, които ще получим през юни, ще стане ясно, дали инфлацията се връща към целта“, заяви тя пред Bloomberg TV. „Възможно е това да се случи и по-рано, но смятаме, че ЕЦБ ще остане предпазлива и ще започне да намалява лихвените проценти през второто тримесечие.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 04.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още