IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Министерството на икономиката обмисля закриване на ДКК

Държавната консолидационна компания е генерирала щети за над 700 млн. лв., каза министър Богдан Богданов

12:40 | 08.01.24 г.
Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА
Снимка: БГНЕС/РАЛИЦА БЕЛЧЕВА

Възможно е Държавната консолидационна компания (ДКК) да бъде закрита, стана ясно по време на пресконференция на министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов, цитиран от БТА.

Приоритет за тази година е да мислим за бъдещето на държавните предприятия и на над 5500 души, които работят в тях. Бъдещето на предприятията ще мине през преструктуриране, а може би и закриване на ДКК, каза Богданов. 

Към момента виждаме генерирани щети за над 700 млн. лв. Има различни дела и процедури, които се извършват от гледна точка на прокуратура и следствие", посочи министърът, цитиран от БНТ.

Той напомни, че целта, с която е създадена ДКК, е била държавата да обедини дружества с миноритарен дял, които да могат да бъдат продадени. Богданов посочи, че структурата не е работила по този начин. Напротив, създала се е възможност за възлагане, превъзлагане между държавни предприятия, каза министърът. 

Прави се задълбочен анализ за възможностите с оглед на това да не се рискува хората да загубят работните си места, отбеляза Богданов.

Целта ни е да фокусираме държавните предприятия към ДКК в четири основни ключови индустрии – чисти технологии и кръгова икономика, отбранителна и аерокосмическа индустрия, хранителни и биотехнологии, критични минерали, метали и суровини, каза министърът. Това според ведомството са основните направления, които ще гарантират, че държавните предприятия ще продължат да функционират ефективно, на пазарен принцип и няма да разчита на държавни поръчки и възлагания, няма да има и повече превъзлагания, основно заради които са генерирани щети за над 700 млн. лева.

Отваря се възможността за публично-частни партньорства на тези дружества с индустриални лидери в конкретната индустрията от съответните ключови области, а не става дума за приватизацията им.

Друг ефект от преструктурирането е свързан с редуциране на броя на членовете на бордовете в държавните дружества, които сега са около 70 човека, а с промените те ще станат между 20 и 30 души.

Богданов каза, че предложенията ще бъдат обсъдени с правителството, партийните лидери и с членовете на икономическата комисия в парламента. По думите му това ще е процес, който ще отнеме време, като посочи, че той се нуждае от по-широка подкрепа, за да бъде реализиран.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още