IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър: Рокадите в ДКК се правят, за да се решат проблемите в дружеството

Богдан Богданов съобщи, че държавата отпуска спешно помощ на пострадалите от наводненията от по 1512 лева

11:31 | 07.09.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Новото ръководство на Държавната консолидационна компания (ДКК) има много ясен мандат – да реши проблемите в дружеството. Ако се справи и постигне резултати – добре, ако не – няма начин да се задържат в управлението. Екипът е изцяло професионален с мандат до шест месеца. С тези аргументи Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията, коментира по bTV от Пловдив мотивите за рокадите в ДКК.

Той подчерта, че изпълнителният директор Иван Зангочев, назначен в момента, вече е бил част от екипа на ДКК от август 2022 г. до април 2023 г.

Министърът коментира, че няма как една компания като ДКК, която управлява над 1 млрд. лева, да няма втора поредна година публикуван годишен финансов отчет.

„Чух оправдания и на бившето ръководство, че те наследили такава ситуация от 2021 година, затова те не могли да се справят и през 2022 г. Един мандат не се прекратява сам по себе си. Ръководството, което беше сменено, е имало една година, за да реши този проблем, и не са го правили. Няма бизнес програма – не само на ДКК, но и на четири от дъщерните им дружества“, посочи Богданов.

Министърът съобщи, че след наводненията по Южното Черноморието България е мобилизирала всички необходими ресурси. „Всички институции работят в пълен синхрон и ключов приоритет тук е да се осигури безопасността на хората, да се помогне на всички, които имат нужда, както и да се осигури достъп с временна инфраструктура там, където тя е разрушена“, заяви той и обясни, че това е природно бедствие и ситуация, в която не трябва веднага да се търсят виновни, а да се помогне на хората и да се направи така, че в бъдеще рискът от подобни инциденти да е все по-малък.

„Правителството отделя различни финансови помощи за пострадалите. Еднократна помощ от 1512 лева ще бъде отпускана в спешен порядък. Министерството на труда и социалната политика работи в тесен синхрон с местната власт. Осигурени са допълнителни служители, отводняват се къщи и имоти, допълнителна помощ също ще бъде отпускана“, отбеляза Богдан Богданов.

Той засегна и темата за Пловдивския панаир. „Държавата да има контрол върху Пловдивския панаир, той е ключов актив. Това е вратата на българския панаир към света. Другата тема е как той ще се развива и днес затова сме в Пловдив, поясни министърът. – Започнахме работа по стратегия за неговото развитие, независимо от собствеността – как ще постига успехите, които е постигал в миналото. Пловдивският панаир трябва да се отвори към международни партньорства и да организираме изложения, насочени към ключови за България индустрии.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 07.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 7 месеца
Простотии.ДКК изобщо не трябва да съществува, само тогава проблемите му ще се решат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още