IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в Австрия са се увеличили с 13% през 2023 г. и ще продължат да растат

По 15 фирми са фалирали на ден в страната през миналата година

09:24 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Много дружества в Австрия са изправени пред несъстоятелност, прогнозират от Асоциацията за защита на кредиторите KSV1870, организация, създадена през 1870 г. от 40 търговци, която днес наброява 33 хил. членове.

Броят на заявленията за обявяване в несъстоятелност в страната се е увеличил с 13% през 2023 г. в сравнение с предходната година, обявиха в края на миналата година от австрийската асоциация.

Това засяга 5401 дружества, което съответства на 15 фирмени фалита на ден, колкото са отчетени и преди 10 години. Временните задължения също са се увеличили рязко, не на последно място поради фалита на Signa Holding, се посочва в доклад на KSV1870, цитиран от БТА.

По-конкретно, според оценките на асоциацията временните задължения общо са се увеличили с 286% до около 8,53 млрд. евро. Това развитие се дължи на най-големия корпоративен фалит в историята на австрийската икономика до момента, а именно несъстоятелността на Signa Holding. Във връзка с нея са отчетени задължения в размер на около 5 млрд. евро. Без да се взимат предвид задълженията на Signa, очакваните задължения от 3,26 млрд. евро щяха да са около половината от нивото през 2022 г.

"Това показва, че несъстоятелността в Австрия не е толкова фрагментирана, а вече набира маса", заяви Карл-Хайнц Гьотце, ръководител на отдел "Несъстоятелност" в организацията, при представянето на данните във Виена. Броят на засегнатите служители е нараснал с 45% до 22 500 души. 

"Сегашната ситуация е такава - имаме високи стойности на несъстоятелността, но тя не е тревожна", продължава Гьотце. Преди 20 години делът на несъстоятелността е бил около 2%, а днес е 1,2%. "Негативното е, че все още имаме твърде много производства по несъстоятелност, които не са открити". Той изрази загриженост от увеличението с 8% в сравнение с предходната година до около 2000 производства по несъстоятелност, които не са открити. Въпреки това Гьотце оцени като "добра новина" 16-процентното увеличение на броя на откритите производства по несъстоятелност, които са 3378.

Според KSV1870 търговията, строителната индустрия и хотелиерството и ресторантьорството са особено засегнати от фалити. Изчисленията сочат, че търговията, включително поддръжката и ремонта на моторни превозни средства, за първи път от години надхвърля границата от 1000, като обявените през 2023 г. 1003 случая на несъстоятелност представляват ръст със 17%. Особено проблемна е търговията на дребно. Като основни причини се сочат високите енергийни разходи, често нереализираните ефекти от наваксването на последиците от пандемията и настоящия спад на покупателната способност на физическите лица.

Според организацията 21-процентното увеличение на банкрутите в строителния бранш до 936 случая за изминалата година се дължи не на последно място на високите разходи за строителство и рязкото повишаване на лихвените проценти. Преди всичко острият недостиг на персонал и промените в поведението на потребителите са довели до нарастване на броя на фалитите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, където случаите са 709 и това представлява ръст с 19 на сто.

Прогнозите на KSV1870 не са положителни, като органидацията очаква между 5800 и 6000 фалита на предприятия през настоящата година.

Според оценките частните фалити са се увеличили с 9,5% през 2023 г. в сравнение с предходната година, като са били открити 8956 процедури за уреждане на спорове. Въпреки това предварителното равнище на дълга е с 1% по-ниско, като предварителните задължения възлизат на 895 млн. евро. В резултат на това средният размер на дълга е спаднал с 11 хил. евро до 100 хил. евро на длъжник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:24 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още