IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в Германия може да се увеличат с 30% тази година

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 хил. фирми

07:51 | 08.01.24 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Броят на корпоративните фалити в Германия се е увеличил силно през 2023 г., но това може да е само началото, предупреждава германският в. Handelsblatt.

Експерти очакват случаите на несъстоятелност на компании да се увеличат с над 30 процента през новата година, сочи анализ, изготвен по поръчка на изданието от консултантската компания Falkensteg. 

През 2023 г. в най-голямата европейска икономика фалит са обявили близо 15 хил. фирми, което е увеличение с 26 процента спрямо предходната година. Все по-често засегнати от тенденцията са компании с оборот от над 10 милиона евро, оценяват експертите. 

С тези данни Германия се нарежда над средното световно ниво за корпоративни фалити, според кредитния застраховател Allianz Trade. 

Тенденцията не се дължи единствено на "отложения ефект" от периода на пандемията. 

"През 2024 г. може да се сблъскаме с увеличаване на фалитите с над 30%", предупреждава Йонас Екхарт, партньор във Falkensteg. 

Тази прогноза е значително по-песимистична от изготвяната от други експерти, като според Allianz Trade може да се очаква увеличаване на фалитите със "само" 10 процента. 

"Истинският ефект от множеството кризи през 2023 г. ще се отрази на броя на случаите на несъстоятелност едва през новата година", посочва Екхарт. Неблагоприятната тенденция остава насочена основно към секторите на търговията, модата и здравеопазването, както и към недвижимите имоти и строителството. По-тежка ситуация обаче може да се очертае също така в ресторантьорството, производството на машини и промишлено оборудване. 

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 08.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 9 rate down comment 2
Alex Silver
преди 3 месеца
Нормално. Когато си разрушиш енергетиката и се лишиш от евтина енергия и суровини, заради имагинерни политически цели, фалитът е логичният край. Локомотивът на ФЕС спука гума.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
До: Absolute_AmateurПри нас банките пречат. Имат прекалено много пари, и се чудят на кой да ги дават, а "умници" има предостатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 0
Dani_2077
преди 3 месеца
Ммм ... естествено - мода, търговия, строителство - най-*** отрасли, с най-много "кухи" фирми. Време е за оздравяване и ИСТИНСКА работа. В Австрия също ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 1
Absolute_Amateur
преди 3 месеца
Това и нас ни чака, особено сектора на недвижимости и навопоявилите се надъхани брокерчета
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 3 месеца
чисти се пяната на пазарът ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още