IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът в Германия остава песимистичен относно икономиката през 2024 г.

Индустриалните ръководители изтъкват множеството „пробойни“ в политиката на страната и очакват действия от правителството

13:14 | 29.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Водещите бизнес асоциации в Германия не виждат предстоящ икономически подем в страната и навлизат в новата година с големи притеснения. Председателят на Конфедерацията на германските работодатели Райнер Дюлгер смята, че икономиката на Германия се намира в незавидно положение, като перспективите обещават малко подобрение. Той призова политиците да предприемат мерки в тази връзка, предава Welt.

Германия се намира в икономически спад. Икономисти и федералното правителство очакват цялостен спад в брутния вътрешен продукт (БВП) през 2023 г. Наскоро водещи институти значително понижиха прогнозите си и за следващата година. Сега те очакват минимален икономически ръст.

Според Германския икономически институт (IW), който поддръжка тесни връзки с работодателите, компаниите също се въздържат от инвестиции поради липса на планиране. „Вече не сме надеждно място предвид условията“, казва ръководителят на IW Михаел Хютер. „Няма изгледи за надеждни рамкови условия за важните задачи за трансформация относно климата и демографските промени до края на десетилетието“, добавя той.

Според проучване на IW много от големите индустрии гледат към следващата година с песимизъм. Слабостта на световната икономика, повишаването на лихвените проценти и несигурността относно федералния бюджет потискат перспективите за 2024 г. Според анкета 23 от общо 47 бизнес асоциации очакват спад в бизнеса сред компаниите членки. 15 сектора прогнозират икономическата активност да остане същата, докато само 9 асоциации очакват по-високо ниво на производство.

Общите условия ще останат помрачени през 2024 г., изтъква Петер Адриан, президент на Германската индустриална и търговска камара. „Нуждаем се от сигурност на средносрочното планиране възможно най-бързо. В момента има много нездравословен климат за икономиката с липса на капиталови инвестиции, високи разходи, песимистични перспективи и продължаваща висока степен на несигурност. За съжаление, ние вярваме, че е по-вероятно рецесията да се задържи, отколкото да минем към растеж“, посочва той.

Президентът на Федерацията на германската индустрия (BDI) Зигфрид Русвурм изтъква, че промишлеността в страната се намира в „трудна ситуация“.

Въпреки демографските промени и фундаменталния недостиг на работници, сега има проблеми със заетостта в отделни сектори и региони. „Някои компании ще трябва да намалят персонала, защото просто вече нямат достатъчно работа“, предупреждава Русвурм.

Според Дюлгер от Конфедерацията на германските работодатели Германия не се намира в икономически спад. „Нашата страна сега е в средата на до голяма степен домашна, структурна криза. Федералното правителство трябва да промени това през 2024 г., в противен случай трипартийното управление ще бъде само едно правителство-вестител. Става въпрос за действие”, изтъква Дюлгер.

Конкурентоспособността на Германия като място за правене на бизнес трябва отново да излезе на преден план, посочва още той.

„По отношение на Европа ние отчитаме едни от най-високите енергийни разходи, най-високите данъци и такси, най-високите заплати и порутена инфраструктура… Другите европейски икономики растат, а ние не. Това е недопустимо”, изтъква Дюлгер.

Борбата с недостига на квалифицирани кадри най-накрая трябва да се води последователно, допълва той. „Трябва да се справим с проблемите в образованието. Нуждаем се от повече дигитализация и по-малко бюрокрация и регулация”, категоричен е Дюлгер.

Според Адриан от Германската индустриална и търговска камара основната предпоставка за растеж е промяна в икономическата и локационна политика. „Сега е важно да действаме смело. Трябва да направим много корекции с поглед към практиката”, смята той.

Решенията на правителството за ускоряване на планирането и одобрението и за разширяване на инфраструктурата са правилни и важни. „Новият бюджет без заобикаляне на дълговата спирачка също дава надежда по принцип“, допълва той. Сега трябва да се определят правилните приоритети. „Само когато има забележимо облекчение, доверието и следователно перспективата могат да бъдат изградени отново“, изтъква Адриан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:52 | 29.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
andy
преди 4 месеца
"Бизнесът в Германия остава песимистичен относно икономиката през 2024 г." Това, което сам си сториш, никой друг не може да ти го стори! Сега ще видите от къде изгрява слъцето и къде си вършат работата гладните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още