IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия обръща гръб на една трудна година, но 2024 г. може да не е много по-добра

Страната продължава да е изправена пред редица неразрешени проблеми

10:30 | 06.01.24 г. 9
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Дори германската икономика да започне отново да расте през 2024 г., тя ще се бори да се отърси от неприятностите, които стоят зад един от най-слабите ѝ годишни резултати от цяло едно поколение, пише Bloomberg.

Засегната от енергийни проблеми, от спада на глобалното търсене и отсъпваща в надпреварата за господство на пазара на електромобили, страната вероятно е била в рецесия, тъй като приключи 2023 г. с шокиращо съдебно решение, което подкопа цялата стратегия на Берлин за бюджета.

Германската индустрия се насочва към най-ниското си ниво от пандемията насам. Графика: Bloomberg Германската индустрия се насочва към най-ниското си ниво от пандемията насам. Графика: Bloomberg

Тъй като данните за индустрията, които ще излязат следващата седмица, вероятно ще покажат само леко подобрение спрямо тригодишното дъно, правителството е принудено да увеличи инвестициите и е изправено пред заплаха от стачки на жп транспорта, малко икономисти очакват силен скок. Страната, която отдавна е смятана за двигател на еврозоната, е изправена пред редица проблеми.

„Ние сме доста песимистични за германския растеж през тази година“, коментира Стефан Шнайдер, главен икономист за Германия в Deutsche Bank Research. „Комбинацията от цикличен и структурен натиск в момента смазва надеждата, че страната може да разплете възела си и да се върне към предишните темпове на растеж от 1,5-2% в обозримо бъдеще“.

Въпреки че проучвания сочат възможно достигане на дъното на производството в страната, данните в следващите дни също така могат да очертаят точно колко дълбоко е то.

Фабричните поръчки през октомври бяха близо до най-ниското си ниво от средата на 2020 г., а икономистите очакват данните от понеделник да разкрият увеличение от 1% през ноември, което не е достатъчно, за да поправи щетите. Информация за износа ще бъде обявена в същия ден.

Във вторник данните за промишленото производство - също отслабващо до подобно ниско ниво - ще покажат дали и то най-накрая е започнало да се възстановява след пет последователни месеца на спад.

Цялостното впечатление може да сочи към второ тримесечие на свиване, условно описвано като рецесия. По-ясна индикация за това какво се случва ще има на 15 януари, когато германските власти ще разкрият първата национална оценка на Групата на седемте за брутния вътрешен продукт за цялата 2023 г.

Тя вероятно ще включва малък годишен спад, който Bundesbank очаква да е 0,1%, докато Европейската комисия смята, че ще е 0,3%.

Германската икономика вероятно се е свила през 2023 г. Графика: Bloomberg Германската икономика вероятно се е свила през 2023 г. Графика: Bloomberg

Единствените случаи в последните две десетилетия, в които Германия се справяше по-зле, бяха през 2009 г., когато световната финансова криза беше в разгара си, а след това по време на пандемичния шок през 2020 г.

Страната не се представи особено добре през 2023 г., но избегна широко прогнозираната рецесия. Все пак обаче беше обхваната от криза с доставките на газ след руската инвазия в Украйна, а тази криза все още няма устойчиво решение.

Въпреки че отговорът на коалицията на канцлера Олаф Шолц беше да удвои прехода към щадяща климата енергия, нейният метод за постигане на това наскоро беше отхвърлен от върховния съд на Германия.

Оттогава министрите създадоха преработени бюджети както за 2023 г., така и за 2024 г., но по-големият въпрос за това как да се промени икономиката, за да се компенсират годините на недостатъчни инвестиции, остава неразрешен, тъй като правителството се бори с конституционно пазено ограничение на заемите, което изисква почти балансирани бюджети.

„Преходът към климатично неутрална страна и голямото количество инвестиции, които трябва да бъдат направени, преди в даден момент да могат да се генерират приходи, също засилват несигурността“, коментира икономистът от Dekabak Габриеле Видман. „Това ще бъде бреме през тази и следващите години“.

Политическото предизвикателство пред Шолц се усложнява от потенциала за повече и по-дълги стачки на работещите в жп транспорта, от ядосани от премахването на субсидиите фермери, както и от възхода на крайнодясната Алтернатива за Германия, която вероятно ще спечели на местните избори по-късно тази година в своите бастиони в източната част на страната.

Икономическите проблеми на Германия не са свързани само с енергетиката, тъй като недостигът на кадри оказва натиск върху базирания на производството бизнес модел. А в момент, в който китайската BYD надмина дори Tesla като най-големия производител на електромобили в света, автомобилното лоби на страната VDA в четвъртък заяви, че производството на леки коли миналата година е останало с 12% под това от 2019 г.

Инфлацията вероятно ще остане по-висока в Германия спрямо други места. Графика: Bloomberg Инфлацията вероятно ще остане по-висока в Германия спрямо други места. Графика: Bloomberg

На този фон Bundesbank очаква общ растеж от само 0,4% за тази година. Това би било подобрение спрямо 2023 г., но все пак ще е един от най-лошите резултати през този век, комбиниран с инфлацията, която според властите ще се задържи по-дълго, отколкото в други големи икономики в еврозоната.

Шнайдер от Deutsche Bank твърди, че може да има още едно годишно свиване с 0,2%, въпреки че той вижда перспектива за растеж след време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:33 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 6
zelka007
преди 3 месеца
ахаххаххааа ... недъгавите копейкофенове мечтаят от поне 7-8 десетилетия този упадъчен запада да се срине ... ама нъц ... !! ... бая има да чекате , горете си газчицата на портовая и си дъфффчете прикладите ... на германците/европейците тръгнали да мерят кинтите и бизнеса ... :))) ... аре бегайте у магазина да купувате лади и рассийски хладилници не се разправяйте с европейските !! опс то хладилници и перални не произвеждат , пък на ладите им изпадат двигателите по пътя ... още ли са с врътки ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 8
wart
преди 3 месеца
Престъпната *** разруши и продължава да разрушава икономиката ,тежката промишленост на ЕС тъй като Германия е е най развитата индустриална страна тя първа почуства разрушителното въздействие загуби Руските евтините енергийни суровини, носители.Германия повече никога няма да е тая която беше затваря се една епоха и се ражда нова вече без нея ще бъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 10
khao
преди 3 месеца
До: Скъсана_Ушанка тъъъп е, цико е луд
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 10
aldy
преди 3 месеца
От ФРГ вече се избягаха към 30% от важните индустриални производства. Бягат навън, където има по-нормални управленци, които не се занимават само с близане на чужди дирници, а мислят и за своята държава. Сега ФРГ щяла да развива фотките, та да имат ток да си светят през деня. А нощта е за спане, не за бодърстване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
ratten
преди 3 месеца
До: Скъсан_контрацептив не се колебай!! потърси специалисти. може и да не ти помогнат, но поне ще те изолират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 13
Tikva007
преди 3 месеца
До: Разпоретина_Джуджанка: Като каза *луд*, та се сетих: вчера срещнах на стълбите д-р Ана Попова. Заръча да ти предам, да не забравиш да се явиш в понеделник - 08.01.24, на контролен преглед на ул. Екзарх Йосиф 59 - било си според методиката след продължителни празници вкъщи. Ти си знаеш какво да си носиш за едноседмичния стационар, а телефона да си оставиш вкъщи. Аз пък те поздравявам с едно коледно парче: * https://m.youtube.com/watch?v=IyYYXx5aSlY&pp=ygUS0LTQttGD0LTQttCw0L3QutCw
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 17
Tikva007
преди 3 месеца
Но да оставим Германия, там политкоректните обяснения са ясни - така им се пада на германците, защото много се облажиха от бизнеса си с Русия. Проблемът е, че кризата в Германия и обясненията за нея се раздуват и навират в очите на публиката, за да не се заглежда много в затъващата икономика на останалата Европа, под мъдрото ръководство на комуно-*** ЕК. Напр. за Франция нищо не се пише, а има какво: * https://pmi.spglobal.com/Public/Home/PressRelease/ce83ae84fa2a4d6a816ceb9b7067b8b5
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 20
Скъсана_Ушанка
преди 3 месеца
До: Tikva007 Колебая се в преценката си дали си тAп или луд. Останалите на какво мнение са? Може би някакъв микс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 17
Tikva007
преди 3 месеца
*Икономическите проблеми на Германия не са свързани само с енергетиката, тъй като недостигът на кадри оказва натиск върху базирания на производството бизнес модел.* - Е как недостиг но кадри? Нали заради кадровата инфузия прибра Германия 3-4 млн. мигранти? Или не са баш същите като натуралните германци, които бягат към САЩ, заедно с парите и бизнеса си, в опит за спасение от соросоглавите си управници и коммуннетата в Брюксел? Според тях - по-добре в Метрополията, отколкото в колонията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още