IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Базисната инфлация в Швеция продължава да се забавя, макар и по-слабо от очакваното

Централната банка очаква общата инфлация да се доближи до целта към средата на годината, а базисната – в края

11:55 | 15.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Базисната инфлация в Швеция се е забавила по-слабо от очакваното през декември, което подчертава несигурността около това колко време ще е необходимо, преди централната банка на страната да заяви, че е победила инфлацията си, пише Bloomberg.

Показателят, който премахва волатилните компоненти като енергоизточниците и ефекта от промените на лихвите, достига ниво от 5,3% на годишна база през декември, показват данни на Шведската статистическа служба в понеделник. Макар и с незначително забавяне от предходния месец, резултатът остава над прогнозите на икономисти, анкетирани от Bloomberg, за 5,2%.

Базисната инфлация в Швеция се е забавила по-слабо от прогнозираното през декември. Графика: Bloomberg Базисната инфлация в Швеция се е забавила по-слабо от прогнозираното през декември. Графика: Bloomberg

Представители на Шведската централна банка (Riksbank) през последните седмици сигнализираха, че не планират допълнителни увеличения на лихвените проценти, след като инфлацията за октомври и ноември показа стабилна тенденция на забавяне. Въпреки че в момента централните банкери не обсъждат намаляването на лихвите, икономистите очакват те да започнат да разхлабват паричната си политика тази пролет или през лятото.

Това би помогнало за облекчаване на тежестта върху домакинствата, притиснати от нарастващите разходи по заемите и високите цени, от началото на 2022 г. насам. Тъй като потребителските разходи се забавят и строителството на нови жилища почти е спряло, повечето прогнози сочат, че икономиката на Швеция се е свила през 2023 г. и ще го направи отново през 2024 г.

Потенциалният напредък в борбата с инфлацията би дал повече свобода на действие и на шведското правителство, което не въвежда стимулиращи мерки от страх да не предизвика ново увеличение на цените.

По-широкият показател за инфлацията (CPIF), включващ и цените на енергоизточниците, към който е насочена целта на Riksbank, е спаднал до 2,3% на годишна база през декември – най-ниското ниво от юли 2021 г. насам. Това се дължи главно на много по-ниските цени на електроенергията, отколкото през декември 2022 г., когато именно те ускориха инфлацията до двойно по-висока стойност.

Прогнозите на Riksbank от ноември сочат, че CPIF ще падне под 2% към средата на годината, а базисната инфлация ще се забави до 2,1% в края на 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 15.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още