IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бундесбанк: Икономическото възстановяване на Германия вероятно ще се забави

Дори ако ситуацията около доходите на домакинствата се подобри, производството може да „стагнира в най-добрия случай“ през първото тримесечие, изтъква регулаторът

16:12 | 26.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия се представя по-зле от прогнозираното през декември, като нейното възстановяване вероятно ще се забави, предупреждава централната банка на страната (Бундесбанк).

„В момента икономиката е малко по-слаба от очакваното в декемврийската прогноза“, предупреждава регулаторът в своя месечен доклад, цитиран от Bloomberg. „Признаците, че външното промишлено търсене вече е достигнало най-ниската си точка, не бяха потвърдени“, става ясно още от анализа.

Дори ако ситуацията около доходите на домакинствата се подобри, производството може да „стагнира в най-добрия случай“ през първото тримесечие, добавя Бундесбанк. „Това би забавило възстановяването, очаквано в прогнозата за декември“, в която централната банка предвижда ръст от 0,4% през 2024 г. с разширяване, започнало в началото на годината.

Сдържаната перспектива поддържа вероятността Германия да изпадне в рецесия, каквато засега успява да избегне. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната вероятно ще падне с 0,3% през последните три месеца на миналата година, като Бундесбанк се позовава на продължаващия спад на чуждестранните поръчки, несигурността относно фискалната политика и предпазливите потребители.

Индикаторите тази седмица потвърдиха, че отскокът все още не е сигурен. Бизнес перспективите в Германия неочаквано се влошиха през януари, показва ново проучване на института Ifo, докато индексът на мениджърите по поръчките показа, че миналогодишният спад продължава с малко по-бързи темпове.

За момента Германия успява да избегне рецесия. Източник: Bloomberg За момента Германия успява да избегне рецесия. Източник: Bloomberg

Преговорите за заплатите през следващите месеци може да помогнат да се определи колко силно ще се възстановяват частните разходи. IG Metall, най-големият синдикат в Германия, заяви по-рано, че ще започне преговори с някои индустрии през втората половина на годината „конструктивно и с готовност за борба“.

Страната в момента е блокирана от шестдневна стачка на служителите от железопътния транспорт. Стачкуващите отхвърлиха предложение на Deutsche Bahn за увеличение на заплатите с 13% и намаляване на работните часове до 37 часа на седмица от 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 26.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още