IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия очаквано се е ускорила през декември

Средният ръст на цените за цялата 2023 г. обаче остава под нивата от 2022 г.

12:04 | 16.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Германия се е ускорила отново през декември в съответствие с консенсусните оценки, главно заради поскъпването на енергоизточниците в последния месец от 2023 г., съобщават от статистическата агенция във Висбаден Destatis.

Потребителските цени са се увеличили с 3,7% на годишна база през декември спрямо 3,2% през ноември, за което основно е допринесло ускорението на инфлацията при енергоизточниците. То се дължи на отмяната на държавната помощ на федералното правителство за сметките за ток и газ, която беше в сила през декември 2022 г. и имаше забавящ ефект върху индекса на потребителските цени тогава.

На месечна база потребителският индекс на цените се е повишил с 0,1% през декември 2023 г. спрямо ноември, показват данните. Сред основните компоненти на инфлацията храните остават почти без промяна, а цените на енергията са се понижили с 1,9% на месечна база.

Докладът представя и измененията на цените на средна годишна база, като в това отношение се наблюдава напредък в борбата с инфлацията. Потребителските цени в Германия са се повишили с 5,9% през 2023 г. спрямо 6,9% през 2022 г.

„Ръстът на цените през цялата 2023 г. беше по-слаб от рекордния такъв от предходната година, но все още остава на високо ниво“, коментира д-р Рут Бранд, председател на статистическата служба на страната. „Цените на храните са се повишили особено рязко на средна годишна база през 2023 г.“, допълни той.

„Както и през предходната година, инфлацията през 2023 г. беше повлияна от въздействието на войната и множеството кризи, които определиха развитието на цените“, заяви Бранд. „Освен това специалните ефекти – също резултат на приложените мерки за облекчение, бяха отразени в месечните нива на инфлация през годината“.

Резултатите последваха данните за брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, които бяха публикувани в понеделник и отчетоха свиване от 0,3% в периода между октомври и декември.

Гуверньорът на Бундесбанк Йоахим Нагел заяви в интервю за Bloomberg TV в понеделник, че лятото може да е подходящ момент за обсъждане дали икономиката и инфлацията са се забавили достатъчно, за да могат централните банкери да разхлабят паричната си политика.

Срещата за определяне на политиката на ЕЦБ следващата седмица обаче вероятно ще доведе до поредната пауза в увеличението на разходите по заемите, тъй като служителите не са склонни да обявят победата си над инфлацията все още.

Резултатите за цялата еврозона, публикувани по-рано показаха, че ръстът на цените, макар и очаквано, се е ускорил в последния месец от 2023 г. С нивото си от 2,9% той все още остава над целта на Европейската централна банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още