IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското индустриално производство се свива за седми пореден месец

Общото ниво на производството през декември е най-ниското от юни 2020 г.

11:32 | 07.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското индустриално производство е удължило спада си и се е свило за седми пореден месец през декември, откроявайки трудностите, обхващащи най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Производството се е свило с 1,6% в последния месец от 2023 г., което се дължи главно на спад при химикалите и строителството, съобщиха от статистическата служба в сряда. Спадът беше много по-сериозен от прогнозирания от анализатори, анкетирани от Bloomberg, от 0,5%.

Общото ниво на производството в момента е най-ниското от юни 2020 г. насам и като се изключи шокът от пандемията, за последен път толкова слаб резултат беше регистриран през 2010 г.

Германското индустриално производство се е свило за седми пореден месец през декември. Графика: Bloomberg Германското индустриално производство се е свило за седми пореден месец през декември. Графика: Bloomberg

Германия е изправена пред риска от потенциална рецесия, след като производството се сви с 0,3% през четвъртото тримесечие на 2023 г. и започна годината нестабилно. Данните подчертават трудността при съживяването на икономиката на фона на слабото глобално търсене, високите лихви и трайните последици от енергийната криза.

Имаше смесени сигнали по-рано тази седмица, когато данните отчетоха неочакван ръст на декемврийските фабрични поръчки, макар и само заради големите поръчки заедно с продължаващия спад при износа.

Ръстът на потребителските цени се забави повече от очакваното през януари до 3,1%, а по-ниската безработица подчерта изненадващата стабилност на пазара на труда.

Въпреки това финансовият министър Кристиан Линднер предупреди, че Германия е затруднена заради неуспеха си да увеличи производството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още