IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германският финансов министър: Dexit може да съсипе икономиката ни

Коментарите на Кристиан Линднер се отнасят до предложението на „Алтернатива за Германия“ за провеждане на референдум относно излизане от ЕС

19:30 | 12.02.24 г. 5
Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.
Финансовият министър на Германия Кристиан Линднер. Снимка: Bloomberg L.P.

Икономиката на Германия ще бъде съсипана, ако страната последва примера на Великобритания и напусне Европейския съюз (ЕС), както предлага крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, предупреди германският финансов министър Кристиан Линднер в интервю за Bloomberg.

Единният пазар на ЕС е от „изключително значение“ за най-голямата икономика в Европа и така нареченият Dexit (от Deutschland и exit - бел. ред.) би бил най-лошият възможен сценарий за зависимата от износа Германия, посочва Линднер.

„Това ще съсипе икономиката ни“, изтъква той. „Ето защо трябва да кажем на хората: Добре, вие може би не приемате правителствените политики, но това не е причина да променяме цялата система и да променяме това, на което се основава нашето богатство“, добавя министърът.

Водещи политици и бизнес ръководители многократно са предупреждавали, че визията на „Алтернатива за Германия“ относно германска версия на Brexit би била пагубна за икономическата активност.

Съпредседателят на крайнодясната партия Алис Вайдел нарече Brexit „модел за Германия“ в интервю за Financial Times миналия месец и предложи провеждането на референдум, който „да позволи на хората да решат, точно както направи Великобритания“.

Антиимигрантската партия успя да се възползва от гнева на избирателите, за да се изкачи на второ място след Християндемократическия съюз (ХДС) в социологическите проучвания през последните месеци. Трипартийният съюз на канцлера Олаф Шолц, състоящ се от Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и Свободната демократическа партия, отчита спад в обществената подкрепа.

Управляващата коалиция в Германия изостава в последните социологически проучвания. Графика: Bloomberg Управляващата коалиция в Германия изостава в последните социологически проучвания. Графика: Bloomberg

Свободните демократи на Линднер са подложени на особен натиск, тъй като социологическите проучвания показват, че има опасност партията да не успее да премине прага от 5% за влизане в парламента на следващите избори през есента на 2025 г.

Линднер признава, че конкурентоспособността на Германия „не е толкова добра, колкото би трябвало да бъде“ и казва, че подготвя предложения през следващите няколко месеца за това как най-добре да я повиши, „особено във финансовия сектор“.

Той посочва, че е "голям оптимист" относно икономическите перспективи и очаква подем "много скоро" - стига правителството да успее да подобри рамката за правене на бизнес.

Германия беше единствената икономика от Г-7, която се сви миналата година и все по-голям брой икономисти – включително тези от Deutsche Bank и Commerzbank - прогнозират ново свиване за 2024 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:07 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Скъсана_п а ч а! Ти пак ли се появи тука бе мизер-ник? Пак обиди и зловония! Инвестора - тоя що не го баннете форевер? На никой няма да липсва .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
БОНВИВАН1
преди 2 месеца
Разделяй и владей! Краварите доволмо потриват ръчички. Взели са си пуканки и се радват на вятъра на промяната. Кофти за България, че точно ще се отвори вратата към съюза и той ще е пред разпад. Гнил и ограбен. Но нищо ново, ние винаги сме от губещата страна погледнато исторически.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
andy
преди 2 месеца
Не Dexit, а балъкотията и безгръбначието ви!!! Сами си вкарахте ГОЛия! И не само вие де! Има още много последователи на Будализма в западна(ла) еуропа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 9
Скъсана_Ушанка
преди 2 месеца
До: Tikva007 Горката слабоумна копейка, гледай си в ръждивата паница, тръгнало и то съвети да дава на богатите и успелите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 6
Tikva007
преди 2 месеца
*Германският финансов министър: Dexit може да съсипе икономиката ни* - Сглобката на Шолц, Бербок и въпросният Линднер вече доволно я съсипа за две години. От един момент нататък, повече или по-малко става без особено значение. Ще бъде чудо, ако изкарат мандата, без да ги гонят с камъни по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още