IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-слабата от очакваното инфлация във Великобритания носи спокойствие на АЦБ

Потребителските цени са се повишили с 4% на годишна база през януари

12:53 | 14.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Обединеното кралство е останала под прогнозите през януари, а основният ценови натиск се е засилил по-леко, отколкото пазарите и Английската централна банка (АЦБ) се опасяваха.

Потребителските цени са се повишили с 4% на годишна база през януари – със същия темп като през декември, съобщават от националната статистическа служба (ONS) в сряда, цитирани от Bloomberg. АЦБ и икономистите от частния сектор очакваха инфлацията да се ускори до 4,1%.

Ръстът на цените при услугите, който е по-пряко свързан с вътрешните разходи, се е ускорил до 6,5% през януари. Прогнозата на АЦБ беше за нива от 6,6%, като от регулатора очакват инфлацията при услугите да остане доста над тази при основните стоки.

Инфлацията във Великобритания е останала стабилна на месечна база. Графика: Bloomberg Инфлацията във Великобритания е останала стабилна на месечна база. Графика: Bloomberg

Въпреки прогнозите, че темпът ще спадне под целта на централната банка от 2% през следващите месеци, централните банкери предприемат предпазлив подход към разхлабването на фона на оставащото напрежение на пазара на труда и сигналите, че икономиката се възстановява. Данните за инфлацията са частично компенсирани от резултатите за заплатите във вторник, които показаха по-малко от очакваното забавяне на ръста на възнагражденията, а това накара трейдърите да намалят залозите си за това доколко АЦБ ще намали лихвите си тази година.

По-ниската от прогнозираната инфлация в Обединеното кралство последва по-силните от очакваното данни за цените от САЩ във вторник. Трейдърите в момента очакват, че Федералният резерв ще започне да разхлабва паричната си политика по-късно, отколкото първоначално смятаха.

„Фактът, че инфлацията е останала на същите нива като през декември е добра новина, тъй като е малко вероятно да станем свидетели на ръст на заемите или допълнителна тежест върху портфейлите на британците“, коментира Нейтън Емерсън, главен изпълнителен директор на Propertymark. „Предвид това Английската централна банка направи оптимистична прогноза през февруари, че темпът на инфлация ще се забави до два процента, както беше преди пандемията, но докато резултатът остава над четири процента, централните банкери със сигурност ще останат предпазливи по отношение на намаляването на лихвите.“

Гуверньорът на АЦБ Андрю Бейли вероятно ще да даде допълнителни насоки за посоката на паричната политика на банката, когато по-късно в сряда отговаря на въпросите на членовете на Камарата на лордовете.

Цените на хранителни стоки, облеклата, транспорта, мебели и домакински стоки също са допринесли за забавянето на  инфлацията.

„Инфлацията никога не спада по перфектна права линия, но планът ни работи“, коментира финансовият министър Джеръми Хънт. „Постигнахме огромен напредък в забавянето на инфлацията от 11%, а Английската централна банка прогнозира, че тя ще спадне до около 2% след няколко месеца“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още