IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мюнхен привлича все повече банки с планински гледки и развит технологичен сектор

Следващия месец Goldman Sachs ще стане първата от големите инвестиционни банки, която ще установи присъствие в града

08:35 | 20.02.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Мюнхен започва да краде част от славата на германския финансов център Франкфурт, тъй като чуждестранните банки се стичат към столицата на федерална провинция Бавария, предлагаща в ясен ден живописна гледка към Баварските Алпи, пише Ройтерс.

Градът е привлякъл много големи борсови компании и стартиращи технологични фирми, големи застрахователи и финансови инвеститори, а близките алпийски склонове добавят нотка чар към пейзажа.

Гиганти като американските банки Goldman Sachs и Morgan Stanley избират Мюнхен заради големите германски компании, с централи в града, като Siemens, Allianz и BMW. Банкерите също ценят качеството на предлагания живот в града.

"Много хора, вземащи (управленски) решения, работят и живеят тук, това е град, в който можете да живеете добре", разказва Дитрих Бекер от американската компанията за финансови услуги Perella Weinberg, добавяйки, че в Мюнхен е най-високата концентрация на нейни клиенти в Германия. Компанията за инвестиционно банкиране избра Мюнхен за свой център в Германия, отваряйки офиси там през 2020 г.

Според Бекер "в Лондон и Париж има висока концентрация на компании и лица, вземащи важни решения, а в Германия, която е по-разпръсната, хората са постоянно в движение".

Наред с утвърдените индустриални и финансови имена, компании като EQT и General Atlantic са сред най-големите технологични инвеститори, присъстващи в Мюнхен.

Освен това в града има много германски софтуерни компании и европейски филиали на американски технологични фирми.

Следващия месец Goldman Sachs ще стане първата от големите инвестиционни банки, която ще установи присъствие в Мюнхен, като отвори офис там.

Това ще бъде втория офис на банката в Германия, която вече има такъв във Франкфурт, където работят около 400 нейни служители. Очаква се през лятото и банка Morgan Stanley да последва примера на конкурента си.

"Ще бъдем в Мюнхен с екип от около 30 банкери, някои от които ще се преместят тук от Франкфурт, но също така и от Лондон", според Волфганг Финк, ръководител за Германия и Австрия в Goldman Sachs.

"Искаме да бъдем там, където са нашите клиенти", обясни той, добавяйки, че Мюнхен става "все по-интернационален".

"По отношение на пазарната стойност, около една трета от компаниите, част от индекса на най-големите акционерни дружества в Германия – DAX, се намират тук, както и повече от десет "еднорози" (стартъпи с оценка над 1 милиард евро), коментира Тамо Бюнемейер, технологичен специалист, който ще помогне за създаването на екипа на Morgan Stanley в Мюнхен.

Франкфурт, Париж и Амстердам се бориха да станат най-големите бенефициенти от излизането на Великобритания от ЕС (т. нар. Брекзит), като Мюнхен се оказва неочакваният победител.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още