IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на бизнес имотите в Германия са отбелязали най-големия си спад в историята

Положението на пазара на бизнес имоти в страната ще остане трудно и през 2024 г., прогнозира банкова асоциация

15:02 | 12.02.24 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на бизнес имотите в Германия са намалели с 12,1% през последните три месеца на 2023 г. спрямо година по-рано, най-големият им спад в историята, сочат данни на банковата асоциация VDP, обявени в понеделник и цитирани от Ройтерс и Bloomberg.

Изпитващата затруднения имотна индустрия в страната преживява най-тежката си криза от десетилетия.

Цените само на офисите са спаднали с 13% на годишна база в края на 2023 г., най-голямото понижение от 20 години насам, тъй като по-високите разходи за финансиране и вялото завръщане в офиса отслабват апетита на инвеститорите, отбелязва Bloomberg. 

За цялата година цените на бизнес имотите в Германия са спаднали с 10,2% и са ускорили свиването си след понижение от малко под 1% през 2022 и 2021 г., сочат данните на VDP, пише Ройтерс. При офисите понижението за годината е достигнало 10 на сто и се очаква цените им да продължат да намаляват през 2024 г. 

„За момента не се задава обръщане на тенденциите при цените на имотите въпреки честите спекулации в общественото пространство. Положението ще остане трудно през 2024 г.“, коментира главният изпълнителен директор на VDP Йенс Толкмит.

Години наред имотите в Европа, и особено в Германия, процъфтяваха, докато лихвите намаляваха, което повиши значително търсенето. Но неочакваният ръст на лихвите и на разходите за строителство тласнаха някои строителни компании към несъстоятелност, тъй като банковото финансиране пресъхна, а сделките замръзнаха.

До момента Германия е най-тежко пострадалата страна в Европа от срива на имотния пазар, който засегна също Китай и САЩ. Все повече работни места са застрашени и индустрията призова за неотложна помощ.

Кризата в недвижимите имоти засяга офисите по-тежко от жилищата, коментира Толкмит. Икономиката на Германия буксува, а несигурността за пълното завръщане на служителите в офиса нараства, затова „търсенето на офиси остава вяло“, допълва той, цитиран от Bloomberg.

Проблемите на пазара на бизнес имоти заплашват да тласнат някои банки към криза. Притесненията от експозицията на сектора към имотите нарастват и германските кредитори са подложени на все по-засилено внимание.

Книжата на Deutsche Pfandbriefbank поевтиняха до историческо двно в петък. По-рано миналата седмица Deutsche PBB съобщи, че е повишила провизиите, за да покрие възможни загуби заради пазарите на бизнес имоти. В опит да успокои пазарите, тя подчерта, че нужните средства за годината вече до голяма степен са осигурени.

Потенциалните купувачи на офиси все още искат по-големи отстъпки, отколкото повечето продавачи са готови да предложат, затова пазарът на бизнес имоти в Германия вероятно ще остане слаб, прогнозира Толкмит.

„В началото на 2024 г. пазарът все още отбелязва спад, а цените продължават да намаляват“, обобщава той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 0
odysey
преди 2 месеца
Да идват в България да се учат на опит, тук цените принципно не могат да имат спад. В краен случай могат да имат отрицателен ръст, но никога спад!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още