IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 26% расте оборотът на услугите в архитектурни и инженерни дейности в края на декември

С 3,7% на тримесечна база е намалението на индекса на оборота при „Въздушен транспорт“, отчете НСИ

17:11 | 23.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Най-голям ръст в индекса на оборота в услугите в периода от октомври до декември имат „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи“. Повишението при тях за една година е 26%, показват предварителните календарно изгладени данни на Националния статистически институт (НСИ).

Данните на НСИ за оборотите в услугите през четвъртото тримесечие на миналата година са базирани на информацията за дейностите, обхванати в секторите „Транспорт, складиране и пощи“, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти“ и „Други бизнес услуги“.

Годишни изменения

22,7% е ръстът при при „Рекламна дейност и проучване на пазари“ от „Други бизнес услуги“, отчита още националната статистика. Спад е отчетен само при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 24,4%.

С 13,8% е ръстът на услугите през четвъртото тримесечие на 2023 г. в сравнение с година по-рано в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“. Значително увеличение се наблюдава при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ (22,9%) и „Информационни услуги“ (21,5%).

За периода от октомври до декември индексът на оборота в сектор „Транспорт, складиране и пощи“ е с 0,8% под равнището на четвъртото тримесечие на 2022 година. Най-голямо намаление е отчетено при „Воден транспорт“ – с 8,2%.

Повишение се наблюдава при „Пощенски и куриерски услуги“ – с 8,4%.

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо съответното тримесечие на предходната година (Календарно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Тримесечни изменения

През четвъртото тримесечие на миналата година индексът на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“ нараства с 2,9% на тримесечна база. Най-голямо увеличение е регистрирано при „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта“ - със 7,5%, докато намаление се наблюдава при „Въздушен транспорт“ - с 3,7%.

Тримесечен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи“

(2015 = 100)

Източник: НСИ Източник: НСИ

Индексът на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ се увеличава с 3,9% спрямо третото тримесечие на 2023 година. Ръст се наблюдава във всички дейности на сектора, като най-съществен е при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика“ – с 21,6%.

Изменение на индекса на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения“ спрямо предходното тримесечие (Сезонно изгладени данни)

Източник: НСИ Източник: НСИ

При „Други бизнес услуги“ значително увеличение спрямо третото тримесечие НСИ регистрира при „Туристическа агентска и операторска дейност; други дейности, свързани с пътувания и резервации“ – с 18,3%, а намаление при „Други професионални дейности“ – с 12,7%, и „Дейности по почистване“ – с 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 23.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още