IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Швеция остава притисната от рецесията

Ревизираните в низходяща посока предварителни данни показаха, че БВП на страната се е свил с 0,1% в края на 2023 г.

14:34 | 29.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Икономиката на Швеция се е представила по-слабо от очакваното през последното тримесечие на миналата година, отколкото изглеждаше преди това, което опровергава твърдението, че най-голямата скандинавска държава се е разминала с краткотрайна рецесия, пише Bloomberg.

Сезонно коригираният брутен вътрешен продукт (БВП) се е свил с 0,1% през трите месеца до края на декември в сравнение с третото тримесечие, показват данни, публикувани от шведската статистическа служба в четвъртък. Медианната оценка на анкетираните от Bloomberg икономисти беше за ръст от 0,1% растеж, както показа и предварителната оценка, публикувана миналия месец. Този спад бележи третото поредно тримесечие на свиване за икономиката на страната.

Икономиката на Швеция се свива за трето поредно тримесечие. Графика: Bloomberg Икономиката на Швеция се свива за трето поредно тримесечие. Графика: Bloomberg

„Шведската икономика се представя слабо“, каза икономистът на Swedbank Пернила Йохансон в бележка до клиентите. „Очакваме растежът да остане нисък през първата половина на тази година, преди забавящата се инфлация, по-високите реални доходи и по-ниските лихвени проценти да допринесат за бързото възстановяване през 2025 г.“.

Най-голямата скандинавска икономика е една от най-тежко засегнатите от нарастващите разходи по заемите в Западна Европа, тъй като много домакинства имат големи дългове с лихвени проценти, с фиксирани краткосрочни лихвени проценти. Това доведе до по-ниски разходи, като същевременно цените на жилищата се понижиха, а жилищното строителство се срина. Слабото вътрешно търсене е частично компенсирано от износа на страната, който получи подкрепа от по-слабата крона.

Централната банка на страната заяви, че може да намали разходите по заемите още през първата половина на тази година след 18-месечна кампания за затягане, чрез която повиши основната си лихва до 4% от нулевата ѝ стойност преди това.

Статистическата служба посочи намалените инвестиции в сферата на интелектуална собственост и в имотите, както и увеличения внос на услуги като основни причини за спада, който допринесе за свиването на БВП за цялата година с 0,2%. Все пак разходите за потребление на домакинствата се увеличиха в края на годината - за първи път от шест тримесечия насам.

В сходна посока е поела и икономиката на съседна Финландия, която също ревизира в низходяща посока по-ранната си оценка за четвъртото тримесечие до спад от 0,7%. Промяната подчертава контраста при скандинавските икономики, тъй като Норвегия и Дания записват ръстове, подкрепени от индустриите за изкопаеми горива и фармацевтични продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:34 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още