IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият министър очаква държавата да си върне 29% от акциите на Пловдивския панаир

Виждаме значително намален капацитет, влошени финансови показатели и рентабилност на Пловдивския панаир, каза Богдан Богданов

15:20 | 29.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Наблюдава се значително намален капацитет, влошени финансови показатели и рентабилност на Пловдивския панаир. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов в интервю за БТА. Държавата и в частност Община Варна досега не е получавала дивидент като акционер, каза още той.  

Този панаир трябва да работи, да продължи да бъде вратата за българската индустрия към света, но работейки ефективно, Пловдивският панаир би могъл да генерира допълнителни приходи в хазната, които да достигат потенциално към българския бизнес и граждани чрез изплащане на дивидент, отбеляза Богданов и посочи, че това не се е случило от "започването на скритата му приватизация".

Очакваме утре обективен съдебен процес по делото, което Министерството на икономиката и индустрията води, при който да се докаже правотата на държавата и тя да си възстанови 29% от акциите на Пловдивския панаир, които в момента са в Община Варна, предоставени безвъзмездно от държавата преди години, каза министърът по повод утрешното заседание на Софийски градски съд.

Богданов припомни, че вече нееднократно е била заявена от кмета на община Варна подкрепа за връщането на акциите на Пловдивския панаир на държавата. Проведохме срещи с Общинския съвет във Варна, очакваме и ясна стратегия за развитие, която сме предложили като акционер, която да бъде разгледана в по-широк кръг, включително на общинско ниво и от различните акционери, за да може панаирът да си върне капацитета и славата, която е имал преди години, каза министърът.

Той посочи, че това е петият най-голям панаир като площ в Европа –близо три пъти по-голям от панаира в Хамбург и два пъти по-голям по площ от тези в Атина и във Виена.

Плановете ни са този панаир да възвърне славата си на международно събитие, което ще се организира ежегодно, включително и есенният панаир, заяви министърът. Държава планира отварянето на панаира и към нови индустрии и международни партньорства, които да гарантират, че той ще функционира с максималния си капацитет, допълни икономическият министър.

През 2017 г. Варненският общински съвет взе решение да прехвърли на държавата в лицето на министъра на икономиката над 16 млн. броя безналични акции, представляващи 29% от капитала на Панаира, припомня БТА. Решението обаче не е изпълнено, а 4 години по-късно – през 2021 г., Общинският съвет във Варна взима друго решение – да апортира притежаваните от общината акции от капитала на Пловдивския панаир към частното дружество „Пълдин туринвест", като Министерството на икономиката не е уведомено за този акт.

В началото на юни миналата година икономическият министър разпореди пълен правен анализ по казуса. По-късно, със свое решение, Министерският съвет му възложи да извърши всички възможни действия в защита на държавния интерес. През юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата върху акциите.

В средата на август 2023 г. Апелативният съд – Пловдив потвърди спирането на вписването на апорта на акциите от Пловдивския панаир от община Варна към „Пълдин туринвест“, с което потвърди решението на Пловдивския окръжен съд.

В края на септември 2023 г. по заведеното от Богдан Богданов дело пред Софийския градски съд бе потвърдено и второто особено искане за налагане на запор върху акциите от капитала на Пловдивския панаир. Определението на Апелативния съд като втора инстанция по обезпечителното производство е окончателно и не подлежи на обжалване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:20 | 29.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още