IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата власт разпореди анализ по казуса с Пловдивския панаир

Търсят се възможности за защита на държавния интерес

16:04 | 08.06.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди да бъде направен пълен анализ на всички възможни действия от страна на министерството по казуса с Пловдивския панаир за защита на държавния интерес.

От министерството посочват, че министър Богданов разпорежда цялостен правен анализ и проучване на всички възможни действия на министерството в тази ситуация след решението от четвъртък, с което Апелативен съд – Пловдив излезе с определение, че Агенцията по вписванията няма правен интерес по казуса.

От ведомството припомнят, че през 2017 г. Общински съвет – Варна е взел решение за безвъзмездно прехвърляне от община Варна на държавата в лицето на министъра на икономиката на над 16 млн. броя безналични акции, представляващи 29% от капитала на „Международен панаир Пловдив“. С това решение общинските съветници възлагат на кмета на община Варна да сключи договор за безвъзмездно прехвърляне на собствеността върху акциите и да извърши всички други правни и фактически действия за прехвърлянето им. Решението обаче не е изпълнено.

Четири години по-късно – през 2021 г., Общински съвет – Варна взима друго решение за апортиране на притежаваните от общината акции от капитала на „Международен панаир Пловдив“ АД в „Пълдин туринвест“ АД, като Министерството не е уведомено за този акт.

След този момент Министерството на икономиката и индустрията не е било страна в казуса.

Вчера членовете на парламентарната икономическа комисия приеха Проекта на решение за възлагане на министъра на икономиката и индустрията да предприеме всички необходими действия пред „Централен депозитар" АД по вписването на безналичните акции на Община Варна в полза на държавата от капитала на „Международен панаир Пловдив" АД. Проектът на решение е внесен от Росен Костурков (ПГ „Продължаваме промяната - Демократична България") и група народни представители на 5 май 2023 г., пише БТА.

Вносителите на решението посочиха, че при наличието на вече сключен договор, за който не се изисква писмена форма, Общинският съвет във Варна не е можел да оттегли решението за връщане на акциите на държавата, поради което има възможност за действия от икономическия министър за охраняване на обществения интерес. 

В средата на май служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов пое ангажимент още веднъж да бъде разгледана възможността за намиране на юридическа основа държавата да си поиска обратно акциите в Пловдивския панаир.

През април Върховна касационна прокуратура (ВКП) се самосезира във връзка с медийни публикации относно твърдения за извършени закононарушения от длъжностни лица по повод придобиването на дружествени дялове на „Международен панаир Пловдив" АД от „Пълдин туринвест" АД.

През май Апелативната прокуратура на Варна започна досъдебно производство срещу кмета на Варна Иван Портних за престъпление по служба (чл. 282 от Наказателния кодекс). Разследването е свързано с действията на кмета по казуса с акциите на Пловдивския панаир.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 08.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и политика виж още

Коментари

Финанси виж още