IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До края на март Варна връща на държавата акциите си от Пловдивския панаир

Варна ще има индустриална зона в партньорство между общината и държавата, каза икономическият министър

17:25 | 18.01.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

До края на март Варна да върне акциите си от Пловдивския панаир. Това са договорили министърът на икономиката Богдан Богданов и кметът на крайморския град Благомир Коцев.

Богданов, който е на работно посещение в град Варна, обясни, че пловдивското дружество е сред ключовите активи на държавата и министерството вече е разработило стратегия за развитието му. В момента акциите на Варна са блокирани, припомни министърът. Той подчерта, че държавата няма да се откаже от това да бъде мажоритарен собственик на Панаира.

„Имаме единомислие с кмета на Варна до края на месец март се предвижда акциите в Пловдивския панаир да бъдат върнати от общината на държавата“, каза Богданов, цитиран от пресцентъра на икономическото министерство. По неговите думи е важно обществото да знае, че държавата приоритизира развитието на този стратегически актив.

„Искаме панаирът да работи на пълния си капаците и вратите му да бъдат отворени и за бизнеса от региона на Варна“, каза министърът. Той допълни, че има изготвена стратегия за развитието панаира, която е представена пред Общинския съвет в Пловдив и има готовност това да се случи във Варна.

По неговите думи вече има предложения и за организиране на съвместни събития в Пловдив, които да се състоят още тази година. „Заедно с българските общини можем превърнем Пловдивския панаир в място, което да бъде врата на българската индустрия към света“, каза Богданов.

Той подчерта, че с навременните усилия на Министерството на икономиката и индустрията е предотвратено акциите на държавата в Пловдивския панаир да бъдат прехвърлени на частна фирма. Припомняме, че още в началото на юни министър Богданов разпореди пълен правен анализ по казуса. В средата на юли беше предявен иск за признаване на собствеността на държавата  върху  акциите, като към настоящия момент с влезли в сила определения са уважени и двете особени искания: за спиране на вписването на апорта в Търговския регистър и за налагане на запор на акциите. 

Икономическият министър разговаря с кмета на Варна и за бъдещото икономическо и индустриално развитие на областта. Богданов изтъкна предимствата на региона и обяви изграждането на индустриална зона на територията на община Варна съвместно с Националната компания индустриални зони (НКИЗ).

„Варна е един от най обещаващите региони в България и има абсолютно всички предпоставки да привлича не само инвестиции, но и да подпомага развитието на местния бизнес в сектори с високо добавена стойност“, подчерта министърът. Индустриалната зона ще бъде изградена в партньорство между държавата в лицето на НКИЗ и общината.

Икономическият министър обяви, че ще бъде сформиран местен инвестиционен екип, който ще представя предимствата и възможностите за реализиране на проекти в региона. Той ще бъде подпомаган от Министерството на икономиката, НКИЗ и представителите на Службите по търговско-икономическите въпроси (СТИВ).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:25 | 18.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още