IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Потребителската инфлация в Германия се забавя до най-ниското си ниво от 2021 г.

На годишна база тя е 2,2% през март

15:59 | 02.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Потребителската инфлация в Германия се забавя до 2,2% на годишна база през март, стана ясно от публикувани днес данни на Федералната статистическа служба. За сравнение, през февруари в страната бе отчетено повишение на потребителските цени от 2,5 на сто.

Спрямо февруари ръстът на индекса на потребителските цени възлиза на 0,4 на сто. Новата оценка е в унисон с прогнозите на експертите.

Това е най-ниският процент на инфлация от май 2021 г. Той доближава Германия до целта на Европейската централна банка от 2%. В допълнение, хармонизираният индекс на ЕС за потребителските цени спада до 2,3%, също най-ниския от почти три години.

Инфлацията, която изключва храните и енергоносителите, наричана базисна инфлация, е 3,3 на сто. Цените на енергоносителите през март пък са били с 2,7% по-ниски спрямо същия месец година по-рано.

По-рано стана ясно, че очакванията на потребителите за инфлацията в еврозоната са намалели през февруари, според нов доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ). Това засилва надеждите, че покачването на цените е овладяно и ще се забави още през следващите месеци.

В сряда ще бъде публикуван новият доклад на Евростат за движението на потребителските цени през март в 20-те държави от еврозоната, като анализаторите очакват допълнително забавяне до 2,5%. Разпространените миналата седмица данни за цените от Франция и Италия бяха под очакванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 02.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още