IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Швейцария стигна най-ниското си ниво от две години и половина

Данните подкрепят решението на централната банка да намали лихвите миналия месец

12:18 | 04.04.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Швейцария се забавя до най-ниското си ниво от две години и половина през март, подкрепяйки решението на Швейцарската централна банка миналия месец да понижи лихвите за пръв път от 2015 г., показват официални данни от четвъртък.

Потребителските цени са се увеличили с 1% спрямо март 2023 г., което е най-ниското им ниво от септември 2021 г. и е под нивото от 1,2% през февруари, съобщава Ройтерс. Това е десети пореден месец, в който инфлацията е в рамките на целта на централната банка от 0-2%. Анкета на Ройтерс прогнозираше ниво от 1,3%.

Швейцария е защитена от инфлацията от силния франк, като вносът е намалял по стойност с 1,3% през март.

Разходите за храни, както и за ресторанти и хотели също са намалели.

През март централната банка намали основната си лихва до 1,5% и заяви, че очаква инфлацията да остане ниска през следващите няколко години.

Заместник-гуверньорът Мартин Шлегел каза миналата седмица, че ниският инфлационен натиск е позволи намаляването на лихвите, а според анализатори, анкетирани от Ройтерс, през годината ще последват още такива.

На месечна база цените не са се промени, показват данните на Федералната статистическа служба.

Пореден месец на ниска инфлация ще засили увереността на централната банка, че е права да намалява лихвите, но е твърде рано да повлияе на следващото политическо решение през юни, казва икономистът на UBS Максим Ботерон.

„Швейцарската централна банка ще проучи още ситуацията с инфлацията през май, преди да реши както да прави с лихвите през юни, тъй като тогава ще го има влиянието на повишените наеми в Швейцария“, казва той.

„Швейцарската централна банка ще вземе предвид и какво ще направят ЕЦБ и Фед. Ако те намалят лихвите, тогава има по-голяма вероятност и Швейцарската централна банка да ги понижи отново, тъй като няма да иска да рискува франкът да поскъпне отново“, казва Ботерон, който очаква институцията да намали лихвите до 1,25% през юни и до 1% през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:18 | 04.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още