IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство в Германия се разраства, носейки надежди за икономиката

Показателят се е увеличил с 2,1% през февруари

10:31 | 08.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Германското промишлено производство се увеличава за втори пореден месец, подкрепяйки надеждите, че най-голямата икономика в Европа може скоро да излезе от плитката рецесия, през която премина през последните шест месеца.

Показателят се е увеличил с 2,1% през февруари, воден от строителството, съобщи статистическата служба на страната в понеделник. Данните надминават прогнозите икономистите в анкета на Bloomberg.

Въпреки увеличението от този месец общото производство все още е доста под нивата отпреди пандемията от Covid-19 - показател за предизвикателствата, които важният производствен сектор на Германия трябваше да понесе оттогава насам, включително и скок в разходите за енергия след войната в Украйна.

Напоследък Берлин е в неблагоприятна ситуация и поради слабо външно търсене, високи разходи по заемите и несигурност относно посоката на икономическата политика.

Данните от последните месеци са колебливи. В петък статистиката показа леко увеличение на заводските поръчки, но бизнес проучванията на S&P Global сочат влошаване на инерцията в индустрията през март.

Бизнес доверието, измерено от института Ifo, както и очакванията на инвеститорите в ZEW обаче се подобриха през миналия месец. Зад това стоят перспективите за намаляване на лихвените проценти от Европейската централна банка (ЕЦБ), което вероятно ще започне през юни, и подобряването на глобалните икономически условия.

Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакват германската икономика да се свие с 0,1% през първото тримесечие на годината след спада от 0,3 на сто през последните три месеца на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 08.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още