IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данните за риска на развиващите се пазари повишават доверието в тях

Дефолтите и последващото изплащане на главница там са по-благоприятни в сравнение с други класове активи

09:01 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фирмите от развиващите се пазари отдавна се възприемат като рискови дестинации за инвестиции. Но колко рискови точно? Сега разполагаме с по-добра информация, с която да отговорим на този въпрос, благодарение на два доклада, публикувани през март от Консорциума за данни за риска на глобалните развиващи се пазари (GEM), група от 25 международни банки за развитие и институции за финансиране на развитието, пише за Financial Times Махтар Диоп, управляващ директор на Международната финансова корпорация (МФК, част от групата на Световната банка).

Статистиката излъчва ясни послания: инвестиционните рискове в компаниите от развиващите се пазари изглеждат благоприятно на фона на тези от други дългови класове активи. Нещо повече, портфейлната диверсификация, осигурена от развиващите се пазари, носи най-голяма полза (в сравнение с активи с подобни нива на дефолт) във времена на глобален стрес.

Докладите предоставят солиден набор от статистически данни, взети от тази база, които обхващат 30 години кредитиране от членовете на GEM. Консорциумът събира данни за кредитния риск и ги публикува като ресурс за обществено ползване. С течение на времето той се е превърнал в общност, която разработва общи подходи и методологии за данни за отчитане на дефолтите и нивата на изплащане на задълженията след тях.

При дълговото финансиране нивата на дефолти са насочваща метрика за инвеститорите, измерваща колко често дадено финансово задължение не е изпълнено. Между 1994 г. и 2022 г. тези дялове в портфолиото на GEM са средно около 3,5 процента. Това е горе-долу сравнимо със средните нива на неизпълнение, наблюдавани в компании, които получават кредитен рейтинг B от агенцията S&P (3,4 процента) и еквивалентният ѝ B3 от Moody's (4 процента). Освен това по време на глобални кризи нивата на неизпълнение в портфейла на GEM бяха по-ниски, отколкото за сравнителните рейтинги B на S&P и B3 на Moody's, добре дошъл контрапункт на малко по-високите проценти на дефолти в периоди без криза.

Процентите на изплащане след дефолт, които измерват сумата на инвестицията, възстановена след настъпване на неизпълнение, също бяха по-високи от очакваното. При 75 процента, нивата на възстановяване в рамките на набора от данни на GEM надминават тези за Moody's Global Loans (70 процента), Moody's Global Bonds (59 процента) и JPMorgan Emerging Market Bonds (38 процента).

Разглеждайки нашите данни, портфолиото за частния сектор на МФК има нисък среден процент на неизпълнение от 4,1 процента между 1986 г. и 2023 г., което предполага неизползван потенциал и устойчивост на инвестициите в развиващи се пазари, където е необходим повече капитал. Изследване, публикувано от Националното бюро за икономически изследвания на САЩ (NBER) през 2020 г., показа, че инвестициите в акции от IFC през предходните четири десетилетия имат по-добра възвръщаемост от американския индекс S&P 500.

Трябва да се отбележи, че тази статистика отразява уникалния опит на международните банки за развитие и институциите за финансиране на развитието. Членовете на GEM разполагат повече служители в страните, отколкото глобалните комерсиални инвеститори, предоставяйки подробни познания за регулаторните и политическите аспекти на пазара и осигурявайки информационно нашия избор на клиенти.

Нещо повече, такива институции често придружават кредитирането с консултантски услуги за клиентите с цел изграждане на техния капацитет. Такива фактори могат да обяснят по-ниските дефолти и по-добрите нива на възстановяване.

Ние също така обикновено насочваме „търпелив капитал“, който търси силна възвръщаемост за по-дълги времеви хоризонти. В резултат на това нашите гратисни периоди преди дефолти обикновено са по-дълги от тези на други инвеститори. Тези особености могат да изкривят сравненията.

Но с това разбиране инвеститорите могат да бъдат като цяло насърчени относно състоянието на развиващите се пазари и да инвестират съответно.

Преразпределянето на само 1% от активите под управление в света към развиващите се пазари на година може да има трансформиращо въздействие върху растежа и развитието в тези страни. Инвеститорите обаче се нуждаят от нещо повече от просто окуражаваща статистика. Те търсят регулаторна сигурност, застраховка срещу политически риск и смекчаване на валутния такъв.

Като съосновател, заедно с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), и институцията с най-голям принос в статистиката за частния сектор при консорциума GEM, МФК остава ангажирана с обединяването на данни с нашите партньори за оптимизиране на бъдещите доклади. Като предоставяме на обществеността важни изчисления за съотношенията риск-възвръщаемост, ние се стремим да дадем на инвеститорите информацията, от която се нуждаят, за да вземат решения относно развиващите се пазари.

Тези усилия, съчетани с неотдавнашната публикация от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР) на статистически данни за дефолтите и възстановяванията по държавните дългове, означават, че групата на Световната банка ще продължи да подкрепя тази важна инициатива, като предоставя данни за кредитния си портфейл, акцентирайки на съответствието, полезността и последователността.

Доверието на инвеститорите в развиващите се пазари трябва да се изгражда слой по слой. Тези нови статистики дават стабилна основа, завършва Диоп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още