IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Световната икономика явно ще избегне стагфлация

Организацията подобри прогнозите си за световната икономика и инфлация за тази година

13:12 | 02.05.24 г.
Снимка: Patrick Smith/Getty Images
Снимка: Patrick Smith/Getty Images

Световните икономически перспективи се подобряват, като растежът се оказва по-устойчив, а инфлацията се охлажда по-бързо от очакваното по-рано в много страни, заяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg.

Макар че конфликтите в Близкия изток или по-устойчивите ценови повишения все още могат да съборят икономиката от по-стабилната ѝ основа, базираната в Париж организация очаква рисковете да стават „по-балансирани“.

ОИСР повиши прогнозата си за световния растеж за 2024 г. до 3,1% от 2,9% в перспективите от февруари със значителни подобрения в очакванията за САЩ, Китай и Индия. Разширяването трябва да стигне 3,2% следващата година.

По-оптимистичните перспективи сигнализират, че световната икономика изглежда ще избегне навлизането в стагфлация – период на бавен растеж и нарастваща безработица в комбинация с ускорена инфлация – дори ако темпът на разширяване няма да се върне скоро до средните 3,4% от годините преди пандемията и енергийна криза.

Източник: Bloomberg Източник: Bloomberg

Прогнозите са за по-слаба инфлация в сравнение с перспективите на ОИСР отпреди три месеца, с изключение на САЩ, където сега очакванията са за 2,5% тази година вместо 2,2%. Въпреки това организацията заяви, че централните банкери трябва да могат да намалят лихвите през втората половина на годината.

В сряда председателят на Федералния резерв Джером Пауъл запази надеждите живи за намаляване на лихвите през 2024 г., но призна, че избликът на инфлация е намалил доверието на институцията, че ценовият натиск отслабва.

Оценката на ОИСР потвърждава малко по-положителните възгледи на други международни институции, включително Международния валутен фонд, който също повиши прогнозите си миналия месец.

„В световната икономика започва да се налага предпазлив оптимизъм въпреки скромния растеж и постоянната сянка на геополитическите рискове“, коментира главният икономист на ОИСР Клеър Ломбардели. „Инфлацията намалява по-бързо от очакваното, пазарите на труда остават силни с безработица на или близо до рекордно ниски нива“.

По отношение на възстановяването ОИСР каза, че разминаването между силния растеж в САЩ и по-бавния в Европа ще продължи в близко бъдеще, създавайки „смесен макроикономически пейзаж“. Това ще доведе до различни темпове на намаляване на лихвите, като Европейската централна банка ще започне да ги понижава преди Фед.

„Паричната политика трябва да остане разумна, за да се гарантира трайно ограничаване на основния инфлационен натиск“, каза ОИСР.

По отношение на правителствата организацията твърди, че подобряващата се икономическа среда предоставя възможност за справяне с раздутите дългови тежести, които рискуват да набъбнат още повече, тъй като по-високите разходи за заеми се прокрадват в по-широката икономика. ОИСР също така предупреди, че страните ще се изправят пред нарастващи изисквания за разходи поради застаряването на населението, изменението на климата и необходимостта от укрепване на отбраната.

„В средносрочен и дългосрочен план фискалната позиция е тревожна“, коментира Ломбардели. „Необходим е стабилен средносрочен подход за ограничаване на разходите, натрупване на приходи и съсредоточаване на политическите усилия върху структурни реформи, стимулиращи растежа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:12 | 02.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още