IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия не е привлекателно място за бизнес, според проучване на института Ifo

Група от 180 преподаватели по икономика дава оценка 3,4 на най-голямата икономика в Европа

16:55 | 03.05.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Германия не е особено привлекателна като място за правене на бизнес, според проучване, осъществено от института Ifo, пише Bloomberg.

Група от 180 преподаватели по икономика дава оценка 3,4 на най-голямата икономика в Европа по скала от 1 до 6. Почти всеки четвърти дава една от двете най-ниски оценки от скалата - 5 или 6.

Графика: Bloomberg Графика: Bloomberg

„Този слаб резултат е доста тревожен за Германия като индустриална държава“, коментира Никлас Потрафке, директор на Центъра за публични финанси и политическа икономия при Ifo. „Подобряването на Германия като място за бизнес изисква реформи“, допълва той.

Според официалните данни германската икономика се е върнала към растеж през първото тримесечие на годината. Това увеличава надеждите, че страната ще преодолее неразположенията, предизвикани от кризата в индустрията.

Въпреки подобрените краткосрочни перспективи обаче, остават дългосрочни предизвикателства, които внасят напрежение и в управляващата коалиция.

Анкетираните в проучването на Ifo посочват бюрокрацията, цената на енергията, наличието на суровини и изоставането при цифровизацията като основните слабости на Германия.

Сред силните страни на страната преподавателите в германските университети изтъкват политическите институции, образованието и обучението на служителите, както и сигурността и ниските геополитически рискове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
lilini6001
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 13
khao
преди 2 седмици
превода на тая опорка кърти...по скала от 1 до 6. Почти всеки четвърти дава една от двете най-ниски оценки от скалата - 5 или 6.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още