IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Източна Европа скоро ще изпревари южните страни членки на ЕС по жизнен стандарт

Доходите на човек от населението в Словения ще надвишат тези в Италия до 2029 г., прогнозира МВФ

18:01 | 03.05.24 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Почти четири десетилетия след рухването на Съветския съюз жизненият стандарт в страните, които се отделиха от неговата орбита и се присъединиха към Европейския съюз, започва да изпреварва този в южните страни членки на блока, пише Bloomberg.

Доходите на човек от населението в Словения ще надвишат тези в Италия до 2029 г. след коригирането им към покупателната способност, сочат новите прогнози на Международния валутен фонд. Литва ще се изравни по този показател, а Полша няма да е много по-назад.

Промяната ще изпълни обещанията за богатство в страните, които станаха членки на ЕС от 2004 г., за да се доближат до по-богатия запад във валутния съюз. Този процес не протече толкова бързо, колкото се очакваше, като сближаването се натъкна на много спънки от волатилния период през 90-те години на миналия век до световната финансова криза през 2008 г. и последвалата дългова криза.

Източна Европа ще настигне южните страни членки на ЕС до 2029 г. Графика: Bloomberg LP Източна Европа ще настигне южните страни членки на ЕС до 2029 г. Графика: Bloomberg LP

Може би новият напредък също така е резултат от тенденции, които не бяха прогнозирани от хората, отговарящи за планирането на икономиката. Макар че новите страни от Централна и Източна Европа отбелязаха ръст на брутния вътрешен продукт благодарение на чуждестранните инвестиции, достъпа до пазара и средствата от ЕС, те също така са подпомогнати от по-бавния ръст в Италия.

Забогатяването на населението вече носи ползи – изтичането на работещи хора, привлечени от по-високото заплащане другаде, започва да се обръща. Правителствата в региона се надяват също, че пропорционално по-големите икономики ще се изразят в по-силно политическо влияние, когато лобират пред Брюксел за неща като повишаване на разходите за отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 03.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 4
lilini6001
преди 2 седмици
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 21
zelka007
преди 2 седмици
До: cyclop ... кон-спираторе , специален по-здрав съм ти изнамерил ... :))) ... тва в средата на локвата е новата костенурка , не знам що е угаснала в средата на локвата , ти вероятно си сведущ и ще обясниш ... онова дето си минава през локвата е тесла , що не се запали не знам ... ?! ... вероятно и това ще обясниш ... https://***.youtube.com/watch?v=U-XFKLfXWxQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 11
cyclop
преди 2 седмици
Опалянка, пък баш в съседната преписка Неков ни обяснява какъв просперитет и културно реджувениране очаква тези, които се подложат на имигрантска ексфолиация. Я колко странно - западна Европа ПАДА ПОД държавите от източна Европа, въпреки мощната инжекция от вносен просперитет, която си прави ежегодно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още