IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес перспективите в Германия се подобряват за четвърти месец

През май активността в частния сектор се разширява с най-бързия темп от една година

12:07 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Бизнес перспективите в Германия се повишават за четвърти пореден месец заедно с надеждите, че икономическото възстановяване на страната ще се засили през останалата част от годината.

През май показателят за очакванията на института Ifo се повишава до 90,4 пункта от 89,7 пункта през предходния месец - макар и по-малко, отколкото очакваха икономистите в проучване на Bloomberg. Показателят за текущите условия обаче спада.

„Компаниите са по-малко доволни от текущото си бизнес състояние, но очакванията им се подобряват“, заяви президентът на Ifo Клеменс Фюст. „Секторите на производството, търговията и строителството се възстановяват, въпреки че секторът на услугите понесе лек удар. Германската икономика си проправя път от кризата стъпка по стъпка“, уверен е той.

Бизнес перспективите в Германия се повишават за четвърти месец. Изображение: Bloomberg Бизнес перспективите в Германия се повишават за четвърти месец. Изображение: Bloomberg

Най-голямата европейска икономика избегна рецесията през зимата, отчасти благодарение на мекото време, което стимулира строителството и спомогна за повишаване на брутния вътрешен продукт с 0,2% през първото тримесечие. Други показатели сочат, че в някои сектори се наблюдава засилване на печалбите, което дава още по-стабилна основа за възстановяване.

Според проучванията на S&P Global през май активността в частния сектор се разширява с най-бързия темп от една година. Макар че оживлението отново се дължи на сферата на услугите, проблемите в ключовата преработвателна промишленост също намаляват.

Очаква се през следващите тримесечия потребителите постепенно да се активизират, тъй като ще се възползват от забавянето на инфлацията и силното нарастване на заплатите. Според Германската централна банка през първото тримесечие договореното заплащане на служителите е скочило с повече от 6%, а през май очакванията са инфлацията да остане на ниво под 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още