IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Париж: Китайската индустрия заплашва цялата световна икономика

Имаме проблем с икономическия модел, в който Китай произвежда все повече и повече по-евтини индустриални продукти, коментира френският финансов министър Брюно льо Мер

17:08 | 27.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цялата световна икономика е изложена на риск от пренасищане с евтин китайски износ. Това предупреди френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от Bloomberg

„Имаме проблем с икономическия модел, в който Китай произвежда все повече и повече по-евтини индустриални продукти, защото това може да бъде заплаха не само за ЕС, не само за САЩ, но и за световната икономика“, каза Льо Мер в интервю за телевизия Bloomberg. „Трябва да се заемем с този проблем“, допълни той.

Водещите индустриализирани нации от Г-7, чиито финансови министри се срещнаха в Стреза, Италия, се обединиха около по-твърд отговор на свръхкапацитета в Китай, който според тях застрашава техните местни производители.

Министрите посочиха страната по име и се съгласиха да „отговорят на вредните практики“ и „да обмислят предприемане на стъпки за осигуряване на равни условия“. Позицията представлява ескалация на риториката спрямо по-неутралното говорене, което те обикновено използват в комюникета.

Тяхното изявление последва съобщението на Вашингтон в петък, че президентът Джо Байдън ще наложи отново мита върху стотици стоки, внесени от Китай. Междувременно ЕС е към края на разследване на субсидии за електрически превозни средства, което вероятно ще доведе до мерки срещу износа на автомобили от Китай.

Очаква се евентуалните мита на ЕС да бъдат значително по-ниски от тези на САЩ и да се основават на различен подход в рамките на правилата и процедурите на Световната търговска организация (СТО).

Льо Мер каза на срещата на Г-7, че страните членки трябва да засилят обмена на информация и да изготвят обща оценка на индустриалните практики на Китай. Въпреки това той настоя, че ЕС разполага с всички необходими инструменти, за да възстанови равните условия на конкуренция.

„Не правете грешка относно решимостта на страните от ЕС и решимостта на Франция“, каза Льо Мер.

Отговорът на Пекин

Отговорът на Пекин не закъсня. Според китайските власти членовете на Г-7 преувеличават заплахата от свръхкапацитет.

Говорителката на китайското външно министерство Мао Нин отхвърли обвиненията по време на редовен брифинг в понеделник, цитирана от Bloomberg. „Г-7 раздухва така наречения свръхкапацитет на Китай и се опитва да постави пречки и ограничения пред напредъка на Китай“, каза тя.

„Това по същество е протекционизъм“, каза тя. „Това не е в интерес на никоя страна“, допълни още говорителката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
wart
преди 2 седмици
Льо Мер изглежда е болен . Китайският икономически подем да бъде спрян е не възможно , вътрешният им пазар е огромен , както и Ю. Американският и Африка. Тя с нейното най ценно - човешките си ресурси - средна възраст 23-24 (Европа 45-47 години ) докато в Европа населението старее и разходите се увеличават и силната Китайска конкуренция ще ги принуди да се примирят или ще изчезнат .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още