IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай създаде фонд за 47 млрд. долара за производството на чипове

Страната продължава да се опитва да намали зависимостта си от други държави и компании в областта на полупроводниците

10:58 | 27.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Китай създаде най-големия инвестиционен фонд за полупроводници в страната, за да стимулира местната индустрия за чипове. Това е най-новото усилие на Пекин да постигне самодостатъчност, докато САЩ се опитват да ограничат неговия растеж, пише Bloomberg.

Третата фаза на Националния интегриран фонд за инвестиции в индустрията за чипове е натрупала 344 млрд. юана (47,5 млрд. долара) от централното правителство и различни държавни банки и предприятия, включително Industrial & Commercial Bank of China, пише онлайн платформата Tianyancha, която събира официална информация за регистрациите на компании. Фондът е учреден на 24 май.

Най-големият акционер е Министерството на финансите на Китай, но участват и инвестиционни фирми, собственост на местните власти в Шънджън и Пекин. Властите в Шънджън са финансирали няколко завода за производство на чипове в южнокитайската провинция Гуандун в опит да освободят Huawei Technologies от годините на санкции на САЩ, които спряха достъпа ѝ до голям брой вносни полупроводници.

Суперсилите, водени от САЩ и Европейския съюз, насочиха близо 81 млрд. долара към създаването на следващото поколение чипове. Това засили глобалната битка с Китай за надмощие в тази сфера. Китай е водеща по разходи в областта през последното десетилетие, като използва държавен капитал за финансиране на местни производители на компоненти като Semiconductor Manufacturing International Corp.

Най-новият инвестиционен инструмент, известен като Big Fund III, демонстрира подновения натиск от страна на Пекин за изграждане на собствена верига на доставки на полупроводници. Същевременно САЩ призовават съюзниците си, включително Нидерландия, Германия, Южна Корея и Япония, да затегнат още повече ограниченията върху достъпа на Китай до технология за чипове и да се справят с пропуските в контрола върху износа.

Цените на акциите на големите китайски компании за чипове се повишиха в понеделник. SMIC, най-големият производител на полупроводници в Китай, записа 5,4% ръст на борсата в Хонконг. Книжата на по-малкия конкурент Hua Hong Semiconductor пък поскъпнаха с повече от 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 27.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Хардуер виж още

Коментари

Финанси виж още