IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна обяви извънредно положение

Киев призовава гражданите си да напуснат Русия и се готви да скъса дипломатически отноешения със съседната страна

13:49 | 23.02.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ethan Swope/Bloomberg</em></p>

Снимка: Ethan Swope/Bloomberg

На фона на изострянето на конфликта с Русия Съветът за сигурност на Украйна обяви извънредно положение за цялата страна. Първоначално то ще важи за следващите 30 дни, заяви секретарят на Съвета за сигурност Олексий Данилов в Киев в сряда, цитиран от Ройтерс.

Наред с други неща, възможно е да се въведе полицейски час. Разпоредбата дава право на засилено полицейско присъствие и произволен контрол на хора и автомобили. От 2014 г. в източните украински сепаратистки региони Донецк и Луганск е в сила специална форма на извънредно положение.

Няма подробности за кога е планирано въвеждането на извънредното положение и какво точно означава то за институциите и гражданите. Данилов каза още, че президентът Володимир Зеленски не е обсъждал разработване на ядрени оръжия, за което твърди Владимир Путин, заявил в обръщението си от понеделник, че това представлява стратегическа заплаха за Русия.

Междувременно украинският парламент одобри на първо четене законопроект, който позволява на частни лица да носят огнестрелно оръжие и да действат при самозащита. „Приемането на този закон е изцяло в интерес на държавата и обществото", заявяват авторите на законопроекта.  Законът е необходим поради „съществуващите заплахи и опасности за гражданите на Украйна", се казва в проекта.

А по-рано през деня Украйна призова своите граждани да напуснат Русия „незабавно", съобщи украинското външно министерство в сряда. Според по-ранни оценки броят на украинците, живеещи постоянно или временно в Русия, е повече от три милиона.

В допълнение към посолството в Москва Украйна има четири консулства в Санкт Петербург, Ростов на Дон, Екатеринбург и Новосибирск. А във вторник външният министър Дмитро Кулеба посъветва президента Володимир Зеленски да прекъсне дипломатическите отношения. Постоянният представител на Украйна вече е отзован в Киев за консултации. Двете съседни държави нямат посланици в другата страна от години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Petar2015
преди 2 години
Рай за търговците на оръжие. Само не знам как ще се съчетае носенето на оръжие с пиенето на водка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още