IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисарят Илва Йохансон: "Златните" паспорти трябва да бъдат спрени веднага

Не трябва да продаваме на олигарсите на Путин един от най-големите си активи - европейското гражданство, заяви еврокомисарят по вътрешните работи

16:05 | 13.03.22 г. 2
Еврокомисарят Илва Йохансон: "Златните" паспорти трябва да бъдат спрени веднага

"Златните паспорти и златните визи трябва да бъдат прекратени веднага. Това е много важно. Не трябва да даваме на руските олигарси, които подкрепят Путин, възможността да купуват един от най-големите ни активи – европейското гражданство или правото на пребиваване в ЕС. Това не би трябвало да се продава", каза в ексклузивно интервю за предаването "Брюксел 1" на Bulgaria ON AIR еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

През седмицата ЕП поиска от ЕК да забрани даването на гражданство срещу инвестиции и да въведе по-строги правила за даването на "златни визи", които позволяват право на пребиваване.

На въпрос как  Европейският съюз ще идентифицира руските олигарси, които често инвестират в страни от ЕС, особено в имоти чрез подставени лица, комисар Йохансон отговори:

"Всъщност това е една от причините да няма възможност да се купува гражданство чрез инвестиции в имоти. Повечето държави членки, които предоставят тази възможност, казват, че трябва да инвестирате значителна сума пари, която е невъзможна за повечето обикновени хора, но за престъпниците - това са джобни пари! Така че такава възможност въобще не трябва да съществува в Европейския съюз. Това е нашата позиция," заяви Йохансон.

По отношение на потоците бежанци, идващи в ЕС в Украйна, ресорният комисар заяви: "Миналата седмица успяхме за първи път да активираме директивата за временна закрила. За мен е уникално. Единодушно решение от страна на всички министри в съвета. Много се гордея с това! Това означава, че в момента има защита не само за отделните хора, които бягат от Украйна, но и че създаваме платформа за солидарност, ръководена от Европейската комисия, за да гарантираме помощ и подкрепа за страните членки, които са най-засегнати, а също и да знаем къде има по-голям капацитет за приемане на бежанци, кои са държавите с по-голям капацитет спрямо останалите и към тях да насочим хората."

"Преди всичко, нека кажа, че това е уникална, безпрецедентна ситуация. Никога не сме мислили, че може да видим или преживеем война в Европа отново. А Путин нахлу в суверенна съседна държава. Идват много жени и толкова много деца, много деца. Повечето от тях са изтощени, на края на силите си, премръзнали... Сърцераздирателно е да ги видите как пристигат, но и колко благодарни са, че са приети в нашите държави членки. Най-голямо впечатление ми направи наистина силната солидарност, проявена от всички доброволци, от всички граждани, които посрещат тези хора, от граничарите, от полицията, местните власти, националните власти – как те се намесват и посрещат хората. Това показва защо съм толкова горда да бъда европейка в този момент. Ние демонстрираме солидарност на практика, макар обстоятелствата по границите да са наистина трудни," каза комисар Йохансон, която преди седмица беше на границите на Полша и Румъния и се срещна с бежанци.

"До момента в Европейския съюз са дошли над 2 милиона души от Украйна, а това е повече от бежанците, които приехме общо през 2015 и 2016. Така че това е наистина уникална ситуация. Над един милион са в Полша, това е страната, която е приела най-много хора, половин милион са в Румъния, но мнозина продължават към другите страни членки. В Европейската комисия взехме решение парите, които не са използвани от миграционния фонд, от кохезионния фонд, от социалния фонд за предходния бюджетен период могат да се прехвърлят и да се използват сега по един гъвкав начин. Това е незабавната реакция спрямо държавите, които в момента правят толкова много и разбира се, се нуждаят от финансовата подкрепа на Комисията. Но за съжаление, бежанските потоци ще продължат, ситуацията ще се влоши. Ще пристигат все повече хора. Затова, ще трябва да помислим за още по-голяма финансова подкрепа за онези страни членки, които поемат най-голямата отговорност. И разбира се, и за Украйна, и за самите украински бежанци," каза Йохансон, като уточни, че само от Миграционния фонд могат да се ползват 420 млн. евро, отделно са останалите средства от социалния и кохезионните фондове.

Още новини от Bulgaria ON AIR

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Бойче, събирай командата и учете политикономика. Или как вестник Правда е писала покрай другото и правда. Вече не можете да извадите икономиката от политиката.. Мм ..!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Императорът
преди 2 години
Значи талибанци от арапският свят и макaци от южния континент без документи може... ама руснаци с пари не може? Колко терористически акта организираха в ЕС руските "олигарси" и колко жени и момичета изнасилиха? Кажи *** - йохансон - Малмьо защо прилича на Кандахар - заради руснаците с пари ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още