IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За Тайван китайските военни учения са подготовка за инвазия

Външният министър на Тайван призовава за международна подкрепа за запазване на стабилността в Тайванския пролив

11:56 | 09.08.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Външният министър на Тайван заяви във вторник, че Китай използва военните учения, които започна в знак на протест срещу посещението на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, като извинение за подготовка за нахлуване в самоуправляващия се остров, предаде Ройтерс. 

Джоузеф Ву каза по време на пресконференция в Тайпе, че Тайван, който Китай счита за своя територия, няма да се изплаши дори когато ученията продължават, а Китай често нарушава неофициалната водна граница по средата на Тайванския пролив.

"Китай използва ученията..., за да се подготви за нахлуването в Тайван", заяви Ву, призовавайки за международна подкрепа за запазване на "мира и стабилността в Тайванския пролив".

"Китай провежда широкомащабни военни учения, изстрелвания на ракети, както и кибератаки, кампания за дезинформация и икономическа принуда в опит да отслаби обществения морал в Тайван", посочи той.

Ву говори на фона на засилено военно напрежение след планирания край в неделя на най-мащабните четиридневни китайски учения около острова, включващи изстрелвания на балистични ракети и симулирани морски и въздушни атаки в небето и моретата около Тайван.

Китайското командване на Източния театър обяви в понеделник, че ще проведе нови съвместни учения, фокусирани върху операции срещу подводници и морски нападения - потвърждавайки опасенията на някои анализатори по сигурността и дипломати, че Пекин ще продължи да оказва натиск върху отбраната на Тайван. 

След като Нанси Пелоси напусна региона в петък, Китай се отказа от някои комуникационни линии със САЩ, включително някои военни разговори и дискусии за изменението на климата.

Тайван започна собствените си дълго планирани учения във вторник с артилерия от гаубици в морето в южния окръг Пингтунг. 

В първите си публични коментари по въпроса след посещението на Пелоси американският президент Джо Байдън каза в понеделник, че е загрижен за действията на Китай в региона, но не се притеснява за Тайван. "Притеснявам се от раздвижването", заяви Байдън пред репортери в Делауеър, имайки предвид Китай. "Но не мисля, че ще направят нещо повече от това, което правят", добави той.

Високопоставен представител на Пентагона посочи, че Вашингтон се придържа към по-ранната си оценка, че Пекин няма да се опита да нахлуе в Тайван през следващите две години. 

Заместник-министърът на отбраната Колин Кал каза също, че американската армия ще продължи да пътува през Тайванския пролив през следващите седмици.

Китай никога не е изключвал възможността за превземане на Тайван със сила и в понеделник говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин заяви, че Китай провежда нормални военни учения "в наши води" по открит, прозрачен и професионален начин, добавяйки, че Тайван е част от Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
мрънмрън
преди 1 година
По-скоро Китай се мъчи да отклони вниманието от вътрешните си проблеми, основно свързани с имотния пазар. Между другото, бутонът за добавяне на коментар, би изглеждал по-добре в зелено. Червеното обикновено се ползва, когато искаш да откажеш нещо, а този конкретен нюанс все едно сте го взели от друг ваш сайт - днес.бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още