IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган или Меркел - кой заслужава повече награда за прием на бежанци?

ЮНЕСКО ще връчи отличие на бившия германски канцлер заради приема на голям брой бежанци, но в Турция не са съгласни

16:56 | 28.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Макар че турският президент говори с гордост за успешния прием, осигурен от страната му на сирийците, и често критикува развитите държави, че не правят достатъчно, за да подкрепят хората, бягащи от война, растящото обществено недоволство е сигнал за негативите, които въпросът причинява на правителството, и то в момент, когато управляващите силно се нуждаят да консолидират подкрепата си.

Според социологическо проучване на агенция Оптимар, осъществено на 12-15 август, сирийските бежанци са вторият най-голям проблем за турците след икономическите неволи. Резултатите от анкетата, оповестена от журналиста на в. "Хюриет" Абдулкадир Селви, показват, че Партията на справедливостта и развитието (ПСР) запазва позициите си на водеща сила с 37,2 процента подкрепа, следвана от Народнорепубликанската партия (НРП) с 26 на сто. Според него първият въпрос, който ще определи резултатите от предстоящите избори, е икономиката, в т.ч. високите цени и безработицата, а вторият са сирийците в Турция.

"ПСР трябва да върне икономиката в релсите по пътя към изборите през 2023 г. и да преодолее реакцията в обществото по отношение на сирийците", казва Селви, който е известен с контактите си в правителствените среди.

Друго изследване, на агенция BUPAR, цитирано от в. "Джумхуриет" и осъществено в края на юни, показва, че огромното мнозинство от турците - 87,3 процента - искат сирийците да се върнат в родината си, а едва 6,2 процента са отговорили на въпроса дали сирийците трябва да се върнат в собствената си страна, като са казали да останат в Турция. Същевременно 84,5 на сто от турците смятат за неправилно предоставянето на турско гражданство на сирийците, показва същата анкета.

Няколко турски опозиционни партии редовно призовават за връщане на милиони сирийски бежанци в Сирия.

Основната опозиционна НРП също заяви неотдавна, че ако дойде на власт след парламентарните и президентски избори през юни 2023 г., всички сирийци ще трябва да напуснат Турция "в рамките на две години".

Мерал Акшенер, лидерът на националистическата “Добра партия”, друга водеща опозиционна сила в Турция, постави въпроса с бежанците в контекста на опасността от промяна на демографския облик на Турция след няколко десетилетия, ако сирийците се задържат в страната. "Ако сирийските мигранти не бъдат върнати обратно и останат в Турция, при високия ръст на раждаемост, който има при тях, ще се окаже, че само след 30 години 35 милиона от населението на страната ще бъде със сирийски корени", предупреди тя.

На този фон през май президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че се работи по проект за изграждането на жилища в 13 региона на Сирия, където да се завърнат близо 1 милион сирийци. По думите му около 500 хиляди сирийски бежанци вече са се завърнали в сформираните зони за сигурност в арабската страна. Няколко дни по-късно обаче той успокои, че никога няма да върне насила бежанците в Сирия.

"Ще защитаваме докрай нашите братя, прогонени от войната в Сирия (...). Никога няма да ги изгоним от тази земя", заяви турският президент, като осъди изказванията на опозиционните лидери, които редовно призовават сирийците да бъдат върнати. "Вратата ни е широко отворена и ние ще продължим да приемаме (сирийците). Няма да ги върнем в устата на убийците", каза тогава Ердоган, визирайки режима на президента Башар Асад в Дамаск, предаде АФП.

В последно време обаче Ердоган и правителството му смекчават отношението си към сирийския режим, а това би могло да се отрази и на политиките по отношение на сирийските бежанци в Турция - парлив въпрос за турската общественост, с който Ердоган изглежда ще трябва да се заеме преди изборите.     

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още