IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган или Меркел - кой заслужава повече награда за прием на бежанци?

ЮНЕСКО ще връчи отличие на бившия германски канцлер заради приема на голям брой бежанци, но в Турция не са съгласни

16:56 | 28.08.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Бившият германски канцлер Ангела Меркел беше отличена с наградата за мир на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) заради приема на голям брой бежанци по време на бежанската криза. Меркел е удостоена с отличието за "смелото решение" да приеме от 2015 г. над 1,2 милиона бежанци от държави като Сирия, Ирак, Афганистан и Еритрея, обяви председателят на журито на наградата Денис Муквеге, цитиран от Евронюз. Според Муквеге щедрото приемане в Германия на бежанците е "оставило урок за историята", пише в материал Мина Димитрова за БТА.  

Генералният директор на ЮНЕСКО Одри Азуле също изказа високата си оценка за усилията на Меркел на фона на бежанската криза и заяви: "Страданието е универсално. Затова и решенията за облекчаване на страданието трябва да са универсални. Да осигурим мир означава да отворим вратите за онези, които страдат". Засега не е известно кога ще бъде връчена наградата на бившия канцлер на Германия.

Но в Турция, която понастоящем осигурява убежище на тройно повече сирийски бежанци от приетите в Германия, отличието на Меркел остави горчив привкус, пораждайки усещане за несправедливост и недооцененост.

"ЮНЕСКО предостави наградата си за мир на Меркел, аргументирайки се със смелостта ѝ да приеме 1,2 милиона бежанци, и пропусна да забележи приема на 3,6 милиона сирийци в Турция", писа в. "Акшам". Турското печатно издание напомни, че именно Турция е страната, приела най-голям брой бежанци в света.

"Турция осигурява подслон на 3,65 милиона сирийски бежанци. Дори броят на бежанците в Ливан и Йордания е по-голям от този в Германия. Ливан е приел 1,7 милиона, а Йордания над два милиона бежанци", напомня вестникът.

Друго турско издание - в. "Айдънлък" - нарече наградата "нелепа" и добави, че при това положение турският президент Реджеп Тайип "Ердоган трябва да получи най-малко четири награди", след като Турция е приела близо 4 милиона сирийски бежанци.

"Безсрамие на ЮНЕСКО!", гласеше заглавие по темата на в. "Стар", според който организацията дори не споменала името на Турция, независимо от факта, че в страната живеят общо 5,5 милиона бежанци от различни националности, най-вече сирийци, а в последния доклад на Европейския парламент от 2021 г. е призната ролята на Турция като домакин на най-голям брой бежанци в целия свят.

Несъмнено подкрепата за бежанците струва немалко както на германския, така и на турския лидер.

В Германия – членката на ЕС, приела най-голям брой бежанци, политиката на Меркел предизвика бурни обществени реакции, при това не само вътре в страната, но и в ЕС като цяло. Решението през 2015 г. на Ангела Меркел да отвори границите на Германия, а с това и на цялото Шенгенско пространство за бягащите от конфликта в Сирия, доведе до невиждан възход на известната с антиимигрантските си позиции партия "Алтернатива за Германия", която на изборите през 2017 г. се издигна до положението на водеща опозиционна сила, а рейтингът на Християндемократическия съюз на Меркел спадна. Това решение спечели на Меркел овациите на международната общност, но немалко са тези, които го определят като най-голямата грешка в политическата ѝ кариера.   

В Турция приемът на милиони бежанци от Сирия също създава проблеми за управляващите в момент, когато населението на страната преживява тежки времена на фона на сриващия се жизнен стандарт. Турската инфлация достигна рекордни нива - миналия месец Турция отчете инфлация от близо 80 на сто на годишна база. Това неизменно засилва и обществените настроения срещу бежанците в страната, превърнали се вече и в предмет на предизборни дискусии в контекста на задаващите се на хоризонта избори през лятото догодина.

Според последните официални данни, представени миналата седмица от министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, понастоящем в страната живеят 3,65 милиона сирийци, от които 3,22 милиона имат статут на бежанци. Запитан за броя на онези, които са получили гражданство, и за сирийците с право на глас в Турция, Сойлу каза, че 211 хиляди сирийци са станали турски граждани, а гласоподавателите сирийци наброяват 120 хиляди.

Връщането на сирийците в родината им породи оживен обществен дебат, като редица опозиционни лидери увериха, че дойдат ли на власт ще се погрижат това да се случи, а за правителството на Ердоган въпросът с бежанците от Сирия се превърна в още едно предизвикателство преди изборите.

Последна актуализация: 14:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още