IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ призовава за фискален „ремонт“ на ЕС

Сред трите основни препоръки на МВФ е създаването на т. нар. европейски фискален капацитет – финансиран чрез издаването на общ дълг

11:37 | 05.09.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Международният валутен фонд (МВФ) призова Европейския съюз (ЕС) да преразгледа фискалната си рамка на фона на високия дълг и растящите лихви. Според институцията реформите са от ключово значение, за да се избегне дългова криза, която „може да изложи самия ЕС на риск“.

„На фона на извънредната икономическа несигурност и фискални предизвикателства в бъдеще, реформата на европейската фискална рамка не може да чака“, посочват в блог публикация директорът на МВФ на департамента за фискални въпроси Витор Гаспар, колегата му от европейския департамент Алфред Камер и стратегическият директор Сейла Пазарбашъоглу, цитирани от Bloomberg.

Сред трите основни препоръки на МВФ е създаването на т. нар. европейски фискален капацитет – финансиран чрез издаването на общ дълг – който да помогне на страните членки за по-добро справяне с икономическите предизвикателства и осигуряване на подкрепа.

Идеята е сходна с фонда на стойност 800 млрд. евро за възстановяване от пандемията, създаден през 2020 г. със задачата парите да бъдат събрани с дълг на целия блок, а не на отделни държави. Версията на МВФ ще включва фонд за климатични инвестиции, който да помага за намаляването на въглеродните емисии и зависимостта от руски газ.

МВФ предлага новия фонд в рамките на цялостен „ремонт“ на Пакта за стабилност и растеж, основната рамка на фискалната политика на блока, който финансовите министри от ЕС ще обсъждат тази седмица.

Той изисква 27-те страни членки да се целят в бюджетен дефицит под 3% от брутния вътрешен продукт и национален дълг под 60% от брутния вътрешен продукт – цели, които остават в сила в рамките на предложението на МВФ.

Засега само няколко страни членки изпълняват тези критерии след двойния удар на пандемията и войната в Украйна. ЕС замрази правилата през 2020 г. и удължи срока на отмяната до края на следващата година.

Това означава, че налице е възможност за предприемане на реформи, която не трябва да се пропилява, посочват от МВФ.

Европейската комисия се очаква да публикува свои идеи за фискални реформи през идните седмици. Страните членки обаче са разделени по въпроса за това колко амбициозни тези промени трябва да са. За някои те трябва да изпълняват инвестиционните нужди, а за други фокусът да е върху фискалната стабилност.

Друго предложение на МВФ е и създаването от страните членки на средносрочни бюджетни планове, които да се оценяват от нов и независим Европейски фискален съвет. Държавите също така ще задават многогодишен таван на годишните си разходи.

Страните с по-крехки финанси пък ще трябва да се целят в балансиран бюджет или излишък в рамките на три до шест години, а тези с по-малко дългове ще имат право на повече гъвкавост – насърчавайки правителствата за трупане на буфери при наличието на благоприятни икономически условия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още