IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шефът на германската агенция за киберсигурност се разделя с поста заради връзки с Русия

Обвиненията „трайно навредиха на необходимото публично доверие в неутралността и безпристрастността“ на заемащия длъжността, посочват от вътрешното министерство в Берлин

19:42 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg
Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Германският вътрешен министър уволни ръководителят на агенцията по киберсигурност на страната, след като телевизионно разследване установи предполагаема връзка с руското разузнаване.

Говорителка на ведомството заяви, че решението да бъде отстранен Арне Шьонбом от поста президент на Федералната служба за киберсигурност е било взето, тъй като обвиненията „трайно навредиха на необходимото публично доверие в неутралността и безпристрастността“ на заемащия длъжността, съобщава Bloomberg.

„Това важи още повече в настоящата кризисна ситуация, що се отнася до руската хибридна война“, каза говорителката в писмена позиция. По думите ѝ тече разследване, а самият Шьонбом ще се приема за невинен до доказване на обратното.

Шьонбом пое германската агенция за киберсигурност BSI през февруари 2016 г., като преди това е работил за европейската компания в сектора на сигурността EADS, както и за DaimlerChrysler Aerospace.

Разследване на обществената телевизия ZDF, излъчено миналата седмица, е установило, че той е съосновател на асоциация, наречена Cybersecurity Council Germany. Групата, която събира държавни представители и експерти от частния сектор, има връзки с бивш представител на руската КГБ, съобщава ZDF.

От вътрешното министерство на Германия не посочват колко дълго може да продължи разследването или дали се търси наследник на Шьонбом.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още