IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът с избора на председател на НС – знак за нови предсрочни избори?

Отново ни очаква служебно правителство, каза доц. Киселова. И днес няма да се стигне до избиране на председател на НС, посочи проф. Пламен Киров

11:04 | 20.10.22 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Провалът с избора на председател на 48-ото Народно събрание говори, че отиваме на нови избори. Почти е сигурно, че отново ни очаква служебно правителство. Това каза преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Пламен Киров, преподавател по конституционно право, също смята, че вероятно ще се стигне до нови предсрочни избори.

Днес депутатите правят втори опит за избор на председател на 48-ото НС, след като вчера работата на Народното събрание беше блокирана и не постигнаха съгласие кой ще застане начело на парламента, което е безпрецедентен казус в българската парламентарна история.

"Вчерашният ден показа, че отново предстоят избори", констатира преподавателят по конституционно право.

В ефира на Bulgaria ON AIR тя поясни, че пред партиите има две възможности - да променят правилата или кандидатите.

"Възможно е гласуването да бъде тайно или да се гласува само с "да" и "не". Който и от двата пътя да изберат, е добре да приключат за около час, защото ниският рейтинг на Народното събрание не се дължи единствено на вчерашния ден", смята доц. Киселова.

Преподавателят по конституционно право изтъкна, че ГЕРБ е трябвало да си даде сметка, че или ще води разговори, или преотстъпват мястото на председател. 

"Пътят към изборите е отворен - длъжността ще е за кратко и избраният няма да има време да се развихри", прогнозира тя. 

„За съжаление, парламентарните групи не успяха да усетят момента, в който да намалят височината на тона и да си дадат сметка, че никой не е спечелил изборите“, заяви доц. Наталия Киселова.

По думите ѝ процедурата за избор на председател на Народното събрание няма недостатъци, имайки предвид, че вече 32 години има резултат от нея. Според Киселова проблемът се корени в разминаването между заявените намерения за общи усилия и действията, предприети от двете най-големи парламентарни групи. 

„Ако и днес те се държат деструктивно, по-малките парламентарни групи нямат достатъчно гласове, за да бъде избран някой измежду тях, но според мен трябва да се търсят именно някои от малките партии", коментира тя.

Доц. Киселова е на мнение, че липсата на адекватна предизборна кампания е довела до ниска избирателна активност и ниска легитимност на Народното събрание.

Доц. Киселова засегна и темата с функциите на служебния кабинет. 

"Почти е сигурно, че отново ни очаква служебно правителство - вариант е бюджет при много стегнати процедури или да се работи със сегашния, който предвижда 1/12 за всеки месец", обобщи тя.

Проф. Киров: Най-вероятно ще изберат председател на НС от най-малката по численост парламентарна група

Най-вероятно ще се стигне до прагматичното решение да изберат кандидат за председател на НС от най-малката по численост парламентарна група, защото ще са в състояние по всяко време да го свалят. Това коментира проф. Пламен Киров, преподавател по Конституционно право.

Според него ситуацията е парадоксална, защото всеки държи на своя кандидат и няма диалог. "Това, което се разиграва пред лицето на нацията, не е много приятна гледка. Най-вероятно и днес няма да се стигне до избиране на председател на НС", допусна той.

"Не знам как си представят, че ще тръгне процедура за формиране на правителство и приемане на закони, ако не могат да изберат председател. Не може да се извършва законодателна дейност, освен ако не изберат Вежди Рашидов за председател на НС", каза проф. Киров.

По думите му идеята да се изберат двама ротационни председатели и 7 зам.-председатели би означавало да се върнем към президиума от Конституцията от 1947 г. "Това са екзотични идеи“, коментира специалистът.

„Трябва да се мисли за персоналните качества и диалогичността на кандидатите, не толкова от коя политическа сила са", смята той. И прогнозира, че вероятно ще се стигне до нови предсрочни избори с още по-ниска избирателна активност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:08 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: конан е как да няма правителство, в пещера ли живееш? :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
конан
преди 1 година
До когато олигарсите в България не искат да има правителство .Все на избори ще сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още