IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болсонаро се провали в обжалването на изборната си загуба

Неговата партия не е представила никакви доказателства за предполагаеми неизправности в стотици хиляди машини за гласуване, твърди съдът

08:21 | 24.11.22 г.
Автор - снимка
Създател
Напускащият поста бразилски президент Болсонаро. Снимка: Bloomberg
Напускащият поста бразилски президент Болсонаро. Снимка: Bloomberg

Върховният избирателен съд в Бразилия отхвърли искането на партията на отстранения президент Жаир Болсонаро за преразглеждане на изборните резултати. Либералната партия (PL) не е представила никакви доказателства за предполагаеми неизправности в стотици хиляди машини за гласуване, заяви председателят на съда Александре де Мораеш. Поради това той отказва да преразгледа гласовете, подадени с тези машини за гласуване, предава DPA. 

Освен това той налага на жалбоподателите глоба в размер на 23 млн. реала (4,12 млн. евро). Де Мораеш заяви, че те злонамерено и безотговорно са искали да предизвикат съдебен спор и да го отнесат към съдебната власт. На втория тур на изборите на 30 октомври бившият президент Луис Инасио Лула да Силва спечели малка победа. Досега Болсонаро не е признал поражението си.

Във вторник PL подаде молба до Върховния избирателен съд за обявяване на всички гласове, подадени с повече от 280 000 машини за гласуване, за невалидни. Според петицията електронните уреди за гласуване, произведени след 2020 г., нямат серийни номера и следователно не могат да бъдат ясно идентифицирани. Ако само новите модели машини се считат за надеждни, консервативният президент би бил преизбран с 51,05% от гласовете, заяви партията в жалба, подадена във вторник.  Привърженици на Болсонаро блокират път в знак на протест срещу резултатите от втория тур на президентските избори на 31 октомври. Снимка: Bloomberg LP Привърженици на Болсонаро блокират път в знак на протест срещу резултатите от втория тур на президентските избори на 31 октомври. Снимка: Bloomberg LP

Въпреки това Либералната партия не разшири обхвата на оспорването до първия тур на вота, както поискаха изборните органи като условие за разглеждане на случая. Ако беше направила това, щеше да разгневи много от собствените си членове, които спечелиха места в конгреса по време на първия тур.

Председателят на съда Де Мораеш отхвърля твърдението на партията. Искането било нелепо и незаконно.

Самият Болсонаро, който е капитан от запаса, е привърженик на военната диктатура, управлявала Бразилия от 1964 до 1985 г. По време на мандата си той привлече много действащи и бивши офицери в правителството и администрацията. Още преди изборите той неколкократно изрази съмнения относно бразилската система за електронно гласуване и намекна, че може да не признае резултата. Радикалните му поддръжници многократно призоваваха за военен преврат срещу съдебната система и парламента. Въпреки това въоръжените сили така и не предприеха действия.

Въпреки че жалбата беше отхвърлена от избирателния съд, обвиненията активизират най-верните поддръжници на Болсонаро. Много от тях продължават да блокират магистрали в цяла Бразилия, повтаряйки недоказаните твърдения за изборни измами и настоявайки за военна намеса.  Демонстранти по време на протест пред командния пункт на военната полиция в Сао Пауло, Бразилия. Протестиращите бразилски шофьори на камиони вдигнаха няколко пътни блокади в сряда, след като президентът Жаир Болсонаро наруши двудневното мълчание след изборното си поражение, като призова демонстрациите да бъдат прекратени. Снимка: Bloomberg LP Демонстранти по време на протест пред командния пункт на военната полиция в Сао Пауло, Бразилия. Протестиращите бразилски шофьори на камиони вдигнаха няколко пътни блокади в сряда, след като президентът Жаир Болсонаро наруши двудневното мълчание след изборното си поражение, като призова демонстрациите да бъдат прекратени. Снимка: Bloomberg LP

Според двама души, запознати с въпроса, председателят на партията Валдемар да Коста Нето е бил подложен на натиск от страна на Болсонаро и неговите съюзници да постави под съмнение резултата от изборите, предава и Bloomberg. 

Коста Нето се е опитал максимално да успокои президента, без да разстройва изборните органи. Преди да публикува доклада, който повдигна въпроси за победата на Луис Инасио Лула да Силва, той се е свързал със съдиите от Върховния съд, за да обясни причините, поради които го прави, казват хора, пожелали анонимност, тъй като коментират вътрешнопартийни въпроси.

Либералната партия традиционно е съюзница на управляващите, независимо от тяхната политическа идеология, тъй като нейните членове обикновено са по-загрижени за осигуряването на федерални средства за проекти в родните им щати. Тя беше важен съюзник на Лула по време на първите му два мандата, като тогавашният вицепрезидент Хосе Аленкар беше един от нейните членове.   

Партията се превърна в най-голямата в конгреса, като има 99 от 513 представители на долната камара, след като Болсонаро и подкрепените от него кандидати се присъединиха към групата, за да участват в тазгодишните избори. Понастоящем около една трета от избраните депутати са от лагера на Болсонаро. 

Партиите с по-голям брой депутати имат достъп до по-голяма част от публичните средства, които са заделени за финансиране на дейността им. За да запази тези средства под свой контрол, Коста Нето трябва да се увери, че привържениците на Болсонаро няма да напуснат партията преди церемонията по полагане на клетва през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още