IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Червените линии между партиите тежат сериозно на политическата система

Заявката за правителство на малцинството е амбициозна, но неизпълнима, смята Милен Любенов

20:30 | 24.11.22 г.
Политолог: Червените линии между партиите тежат сериозно на политическата система

Червените линии между партиите остават да тежат сериозно на политическата система. Лидерите им така и не разбраха, че за да има диалог между тях, те трябва да извършат вътрешни промени, така че да бъдат приемлив партньор едни за други. Това коментира Милен Любенов, политолог, в предаването „Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

„Не можем да очакваме качествено законодателство, когато всички очакват, че ще има избори. Логиката на правителство с дълъг мандат е да извърши реформите спокойно, правителство с кратък хоризонт е неработещо“, изтъкна събеседникът.

Той акцентира, че е необходимо да се стъпи на много ясни приоритети, но проблем е, че голяма част от партиите се държат като при подготовка за предизборна кампания. „Когато се задават избори, надделява популисткото говорене”, каза Любенов.

Коментирайки забавянето на процедурата по връчването на мандати от страна на държавния глава, събеседникът каза, че се намираме в безпрецедентна ситуация. По думите му подобно бавене има смисъл, ако наистина партиите имат нужда от някакво време, за да постигнат съгласие за правителство. Виждаме обаче, че от ден на ден избухват нови скандали, обобщи събеседникът. 

По думите му намаляването на избирателната активност не е свързано с машинното гласуване, а защото доверието в политическите партии намалява драстично.

Заявката, която дадоха „Продължаваме промяната” и „Демократична България” за опит за съставяне на правителство на малцинството е амбициозна, но не изглежда изпълнима., смята политологът. И допълни, че такъв модел на кабинети на малцинствата работи в много европейски  държави.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 24.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още