IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски – актьорът, превърнал се в боец

Списание Time обяви украинския президент за „Личност на годината“ в едно от най-лесните си решения 

08:39 | 08.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Зеленски се срещна в началото на декември с украински военни в Донецк. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Зеленски се срещна в началото на декември с украински военни в Донецк. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Списание Time обяви президента Володимир Зеленски за “личност на годината" на 2022 г. заради съпротивата, която страната е оказала пред лицето на руската инвазия. „Независимо дали битката за Украйна изпълва с надежда или със страх, Володимир Зеленски мобилизира света по начин, който не сме виждали от десетилетия", пише главният редактор на Time Едуард Фелзентал, цитиран от БГНЕС. 

„През април, по-малко от два месеца след инвазията, Зеленски ми каза, че е остарял и се е променил „от цялата тази мъдрост, която никога не е искал", пише редакторът на Time Самън Шустер. „Сега, половин година по-късно, трансформацията е още по-ярка. Помощниците, които някога са го възприемали като лековерен, сега хвалят неговата твърдост. Проблемите, които някога можеха да го разстроят, сега предизвикват не повече от свиване на рамене. На някои от съюзниците му липсва старият Зеленски, практичният шегаджия с момчешка усмивка. Но те осъзнават, че сега той трябва да бъде различен, много по-твърд и глух за разсейване, защото в противен случай страната му може да не оцелее“.

Зеленски се включи в Световния икономически форум в Давос и в срещата на върха на НАТО в Мадрид. Даде интервюта на водещи на токшоута и журналисти и проведе разговори на живо със студенти от Станфорд, Харвард и Йейл. Той използва славата на суперзвезди от развлекателния бизнес, за да засили призивите си за международна подкрепа. Джесика Частейн и Бен Стилър посетиха укрепения му комплекс. Лив Шрайбер се съгласи да стане посланик на официалната платформа за набиране на средства в Украйна. Шон Пен донесе статуетката си „Оскар" в Киев и я подари на Зеленски. Президентът позволи на екип от техници да създаде 3D холограма на неговия образ, която по-късно беше прожектирана на конференции в Европа. "Нашият принцип е прост", казва Андрий Ермак, началник на кабинета на президента. "Ако изпаднем от фокуса, сме в опасност. Вниманието на света служи като щит“. 

Володимир Зеленски мобилизира света по начин, който не сме виждали от десетилетия.
Едуард Фелзентал
главен редактор на Time

Успехът на Зеленски като военен лидер се основава на факта, че той „зарази със смелост“. Тя се разпространи сред политическото ръководство на Украйна в първите дни на инвазията, когато всички разбраха, че президентът е останал до тях. Ако това ви се струва естествено за един лидер по време на криза, помислете за историческия прецедент. Само шест месеца по-рано президентът на Афганистан Ашраф Гани - много по-опитен лидер от Зеленски - напусна столицата си, когато талибанските сили наближиха. През 2014 г. един от предшествениците на Зеленски, Виктор Янукович, избяга от Киев, когато протестиращите се приближиха до резиденцията му; днес той все още живее в Русия. В началото на Втората световна война лидерите на Албания, Белгия, Чехословакия, Гърция, Полша, Нидерландия, Норвегия и Югославия, наред с други, бягат от настъплението на германския Вермахт и доживяват войната в изгнание.

В биографията на Зеленски не е имало много неща, които да предскажат готовността му да се изправи и да се бие. Той никога не е служил в армията и не е проявявал голям интерес към нейните дела. Той е президент едва от април 2019 г. Професионалните му инстинкти произтичаха от живота му на сценичен актьор, специалист по импровизиационна комедия и продуцент във филмовия бизнес. Този опит се оказва предимство. Зеленски е адаптивен, обучен да не губи нервите си под напрежение. Знае как да разчита тълпата и да реагира на нейните настроения и очаквания. Сега неговата публика е светът. Той е решен да не я разочарова.

Последна актуализация: 08:05 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
noko6
преди 1 година
Този пък два пъти е бил човек на годината https://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2019712_2019694_2019592,00.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
noko6
преди 1 година
Друг един човек на годината пак според Таймс https://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2019712_2019694_2019588,00.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
То и Гретето не беше ли таквоз? Гретеноиди, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още