IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зеленски – актьорът, превърнал се в боец

Списание Time обяви украинския президент за „Личност на годината“ в едно от най-лесните си решения 

08:39 | 08.12.22 г. 5
Автор - снимка
Създател
Зеленски се срещна в началото на декември с украински военни в Донецк. Снимка:  EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE
Зеленски се срещна в началото на декември с украински военни в Донецк. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Решението му да остане в бункера пред лицето на евентуално покушение даде пример и спря подчинените му да се оттеглят и да избягат. „Всеки, който е напуснал, е предател", заяви Руслан Стефанчук, председателят на украинския парламент, пред депутатите си няколко часа след началото на инвазията.

Вместо да бягат, за да спасят живота си, много украинци грабнаха всички оръжия, които можеха да намерят, и побягнаха да защитават градовете си от нахлуващите сили, въоръжени с танкове и бойни хеликоптери.

Каква е заслугата на Зеленски за тази отбрана? В първите часове на инвазията президентът е информиран, че Русия се опитва да разположи хиляди войници до портите на Киев с военни товарни самолети, и той даде заповед да се спре кацането на тези самолети на всяка цена. Един от съветниците му, Михайло Подоляк, никога не е виждал шефа си толкова разярен. „Той даде най-строгите възможни заповеди: „Не проявявайте милост. Използвайте всички налични оръжия“.  Украинският президент си прави селфи в Славянск. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE Украинският президент си прави селфи в Славянск. Снимка: EPA/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE

Машината на украинската съпротива вече беше в ход, а Зеленски не беше на кормилото. Месеци наред той омаловажаваше риска от пълномащабно нахлуване, дори когато американските разузнавателни служби предупреждаваха, че то е неизбежно. Когато тя започна, той даде на генералите си свободата да ръководят операциите на бойното поле и вместо това се съсредоточи върху онова измерение на войната, в което можеше да бъде най-ефективен: да убеди света, че Украйна трябва да победи на всяка цена. „Докажете, че сте с нас", каза той в реч пред Европейския парламент през първата седмица на инвазията. „Докажете, че няма да ни оставите да изчезнем. Докажете, че наистина сте европейци, и тогава животът ще победи смъртта, а светлината ще победи мрака“. 

На церемония в Херсон Зеленски връчи медали на няколко десетки войници, сред които поне един американски доброволец, участвал в освобождаването на града.

„Преди беше безгрижен", казва един от военните му съветници, Олексий Арестович. „Фриволни движения, бързи решения, много говорене, шеги. Сега виждаш един боец", казва той, свивайки очи и изпъвайки раменете си напред в имитация. „Загубил е актьорското качество и се е превърнал в шеф“.

Когато става въпрос за решения на бойното поле, Зеленски обикновено се фокусира върху човешките животи - колко от тях ще бъдат загубени, ако поемем по този път? „Можехме да навлезем в Херсон по-рано, с по-голяма сила. Но разбрахме колко много хора щяха да паднат", казва той. „Затова беше избрана друга тактика и слава Богу, тя проработи. Не смятам, че това беше някакъв гениален ход от наша страна. Това беше победа на разума, победа на мъдростта над бързината и амбицията".

През по-голямата част от тази година Зеленски е живял отделно от съпругата си и двете им деца. Основната причина е сигурността; присъствието му би ги изложило на по-голям риск. Но освен това той смята, че би било неправилно да възобнови домашните си навици, докато толкова много украински семейства остават разделени от войната. Милиони бежанци от Украйна живеят в чужбина, предимно жени и деца, докато на мъжете в бойна възраст е забранено да напускат страната без специално разрешение, което не се дава лесно при условията на военното положение.

Въпреки това Зеленски вижда семейството си много по-често, отколкото през първите седмици на войната. По време на неотдавнашно посещение 9-годишният му син Кирил изненадва баща си с познанията си по военни въпроси. Зеленски изглежда горд от новите интереси на момчето. „Той изучава всичко. Търси го в интернет. Говори с телохранителите", казва президентът. „Той е почитател на нашите въоръжени сили, на нашата армия и осъзнава дълбоко каква е нашата мисия, какво освобождаваме, какви оръжия имаме и какви ни липсват“. 

Преди да реши да се кандидатира за президент, Зеленски чете книга за Ли Куан Ю, бащата-основател на Сингапур, чиято брутална война срещу корупцията му е спечелила известност и уважение в Украйна. Критиците обвиняват Зеленски, че проявява някои от същите авторитарни тенденции, като отнема властта на олигарсите и се стреми да вкарва в затвора политически опоненти, които смята за предатели.

Последна актуализация: 08:05 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
noko6
преди 1 година
Този пък два пъти е бил човек на годината https://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2019712_2019694_2019592,00.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
noko6
преди 1 година
Друг един човек на годината пак според Таймс https://content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2019712_2019694_2019588,00.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
То и Гретето не беше ли таквоз? Гретеноиди, сър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още